multiwaardigheidscomplex

Oct 22 2014

Embedded image permalink

Het is altijd fijn als de massamedia aansluit op dingen waar je al over aan het denken was.

Ik vind het lastig uit te leggen dat ik op mijn werk luidruchtig, sociaal en gezellig ben (niet doe), en als ik thuis kom een uur niet aanspreekbaar ben. Ik ben een klassieke introvert in de zin dat sociale interactie energie kost. Of mijn semi-bewuste besluit die energie beschikbaar te stellen is afhankelijk van de context. Soms gaat het vanzelf, soms gaat het door actieve bemoeienis van mijn bewuste ik, soms gaat het niet.

Werk-Anna kan het vanzelf, vrij-Anna kan het soms, moeie-thuis-Anna kan het niet.

Soms kan ik me zo rot voelen als het niet lukt. Dan wil ik dat al die aardige mensen die aardige dingen tegen me zeggen zo snel mogelijk optiefen, en denk ik, wat ben ik voor trut dat ik ze niet waardeer? Tussen 9 en 5 lukt het toch ook? Ik word nu geacht positieve sociale signalen af te geven. Ga eens positieve sociale signalen afgeven!

Okee, niet letterlijk. Maar het voelt soms heel egoistisch om een boek te willen lezen terwijl mensen gezellig tegen je aan het doen zijn. Men vindt het zelden egoistisch om gezellig tegen een introvert aan te doen, want Gezellig Doen is Inherent Goed en omdat er nou eenmaal geen interessante tv te maken is over mensen die in een hoekje boeken zitten te lezen hebben we nooit van de media geleerd hoe je om moet gaan met mensen die jou heel aardig vinden maar alsnog niet op die gezelligheid zitten te wachten.

Het ergste is dat werk-Anna zelf ook zo doet, als ik er niet op let. Dubbel trut.

Dit is één voorbeeld. Er zijn er tientallen, want zoals iedereen beweeg ik me in meerdere sociale contexten en afhankelijk van hoe vaak en hoe lang hebben die elk hun eigen Anna. Koor-Anna is ook behoorlijk uitgebreid, er is zus-Anna en partner-Anna en dochter-Anna en vriendin-Anna, roeimaatje-Anna en GroenLinks-Anna (subAnna praten-met-andere-GroenLinksers is een variant van vriendin-Anna, praten-met-de-buitenwacht van vreemden-Anna) en elke soort is gevormd door de omgeving waar ze in is ontwikkeld. Koor-Anna is mij een beetje te arrogant, roeimaatje-Anna mag wel wat minder egoistisch, GroenLinks-Anna is zwaar gefrustreerd en daarom op sabbatical.

Mijn pathologie is dan ook niet dat ik vastzit als dezelfde persoon in verschillende contexten. Ik heb heel veel personen met elk hun eigen pathologietjes.

Kom naar beneden en kies je gekte.

 

 

No responses yet

Older »