Vrijheid, gelijkheid en broederschap

Of in ieder geval gelijkheid!

Van Sargasso: cameratoezicht op kentekens. Dimitri Tokmetzis heeft de WOB van stal gehaald (altijd leuk) en een aantal politiedocumenten (gelinkt aan het einde van het stukje) over het “tracken” van kentekens bij elkaar gezet.

Heel in het kort: op dit moment worden soms camera’s gebruikt om selectief te zoeken naar (kentekens van) criminelen waarvan sterk wordt vermoed dat ze in een bepaalde regio zijn. Er zijn echter veel en veel meer camera’s die momenteel alleen passief registreren, en daar kan je niet alleen mee op zoek gaan, door er permanent kentekenherkenningssoftware op te laten draaien die naar specifieke kentekens uitkijkt, maar ook beweginspatronen analyseren en zo voorspellen of iemand crimineel gedrag vertoont of voorbereidt.

Oftewel, je wordt in de auto straks wellicht even hard gestalkt als nu met de OV-chipkaart al mogelijk is. Yay voor gelijkheid!

Ik weet niet hoe het komt dat ik zo gevoelig ben voor privacy-issues. Misschien komt het doordat door mijn extreme uiterlijk een carrière als geheim agent er nooit in heeft gezeten (een zeer traumatische realisatie voor elk klein nerdje). Maar ik vind passief cameratoezicht persoonlijk al zeer op het randje. Nou ja, als ze het na 72 uur automatisch weggooien en de beelden alleen met tussenkomst van een officier van justitie toegankelijk zijn, dan mag het wel. En trajectcontrole is een geniaal systeem – waarvan de beelden direct zouden moeten worden weggegooid, tenzij er een overtreding wordt geconstateerd.

Een systeem waar van iedereen zijn individuele bewegingen worden bijgehouden is echter echt twintig bruggen te ver. Dan komen mensen met het “niets te verbergen”-argument. Maar daar gaan twee dingen mis mee.

Ten eerste: je hebt niets te verbergen voor deze overheid. Maar in de Tweede Wereldoorlog, nog steeds kort geleden, was het de uitstekende organisatie van Nederlandse archieven waardoor het zo makkelijk was om Joden te vinden. Ik denk niet serieus dat we binnenkort door een andere staat bezet zullen raken. We hebben echter wel net nog gezien hoe makkelijk het voor Amerika was om aan onze bankgegevens te komen. En ik vertrouw het rechtssysteem van Amerika precies even ver als ik het kan zien (ik ben bijziend). Het is in mijn geval maar goed dat moskeeën geen orgels hebben, want regelmatig moskeebezoek in combinatie met een graad in de natuurkunde? KERNWAPENS, dude!

Ten tweede: ik ben gewoon een ontzettend ouderwetse salonliberaal die vindt dat we recht hebben op privacy, punt. Ja, het is nogal vervelend dat Henk naar een madrassa is geweest en daar allemaal dingen heeft geleerd die hij hier in de praktijk wil gaan brengen, of dat Ingrid met een kofferbak vol heroïne op weg is naar de overdosis van drie voormalig veelbelovende oudere jongeren. En we mogen moderne technologie gebruiken om dat tegen te gaan. Maar die over-, over-, overgrote meerderheid met niks te verbergen heeft het recht om zich te bewegen buiten een matrix van analyses. In deze global village wordt al zo’n beetje alles besproken aan de virtuele dorpspomp. Van mij mag het toezicht beperkt blijven tot wat tante Greet ziet vanachter de netgordijnen.

Update 11-1-11: het wetsvoorstel is er inmiddels.

3 thoughts on “Vrijheid, gelijkheid en broederschap”

  1. ELKE liberaal is een salonliberaal. En ik ben blij dat je broederschap in tweede instantie buiten de context van je stukje hebt geplaatst :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.