Spectraallijnen

Heb je dat ook weer eens meegemaakt: vlucht vertraagd, meer vertraagd, en gecanceld, overboekingen, hotels, maar tenslotte toch weer gewoon thuis. Avontuur alom!

Ik heb ook ontdekt wat het grootste verschil tussen Engelse en Nederlandse kathedralen is. Ik heb alle Nederlandse kathedralen al wel van binnen gezien (hm, behalve de oud-katholieke in Utrecht, bedenk ik me nu, dat moet wel even gecorrigeerd worden), en alle Engelse zal ik waarschijnlijk nooit gaan redden, maar er tekent zich een duidelijk contrast af. Dat bestaat uit gummetjes in alle kleuren van de regenboog. En paarse puntenslijpers met glitters er op.

De kathedraal van Chester. Foto genomen van hun website.

Christus smeet de tempelhandelaren eigenhandig het voorportaal uit (met een zweep). Daarom heeft bijvoorbeeld de katholieke kathedraal van Liverpool hun “visitor’s centre” (lees: cadeauwinkel) wijselijk onderaan de lange trap naar de ingang gesitueerd. Andere kerken zijn wat minder discreet en hopen waarschijnlijk dat de Messias bij zijn terugkomst wel iets beters aan Z’n Hoofd heeft. In ieder geval, bij elke Britse kathedraal word je verwelkomd met een keur aan theedoeken, koelkastmagneten, plastic bokalen-met-een-rietje-er-omheen, oorbellen, houten plankjes met grappige opmerkingen, houten plankjes met stichtelijke opmerkingen, houten plankjes met opmerkingen die de artiest er op uw specificatie en met slechts een korte wachttijd graag persoonlijk aan toe voegt, CD’s, en nog wat specifiek lokale (Chester: potloden met Romeinse helm, Liverpool: potloden met het hoofd van John Lennon) prullaria.*

Fig. 2: "some of our wonderful products". Van de website van de kathedraal van Chester.

Het meeste hiervan is van een verbijsterende lelijkheid. En dat is voor mij een illustratie van iets wat overal in het Verenigd Koninkrijk te zien is: hoe kan een persoon/een maatschappij/een organisatie/een land zo veel smaak hebben in categorie X (muziek, kerkarchitectuur, kleding) en zo ontzettend weinig in categorie Y (souvenirs, …muziek, kleding)?

Hele legioenen dames (van alle leeftijden) in truttige, slecht passende mantelpakjes, die voorbij trekken tussen de legioenen meisjes (voornamelijk tussen de 15 en 40, maar het is moeilijk te schatten) met kleding die in het beste geval drie maten te klein was en in het slechtste een existentieel vraagstuk waar ik me niet mee bezig durf te houden.

Wat een fantastisch land is het toch.

(Overigens ben ik me ervan bewust etc etc dat dit soort contrasten bij ons vast ook bestaan. Maar dat kan ik niet zien. En je moet toch wat. ;) )

*en weinig wat je echt nodig hebt als je een week in de kathedraal woont, zoals nieuwe elastieken voor je map, vitaminepillen, keeltabletten, het muziekschema, caffeineinjecties, een uit-knop voor sommige van je medekoorleden (denk dat ik voor de meeste anderen regelmatig in die categorie viel), anti-wierook-filters, het muziekschema, batterijen voor je camera, wifi, en wie heeft het schema uit m’n map gehaald?

2 thoughts on “Spectraallijnen”

    1. Well, England… I believe that Chester is in a bit of a grey zone ;) but you’ll be informed in a timely manner next year!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.