Wat is een registrant?

Ik schrijf hier even een blogje over zodat ik ernaar kan linken :)

Het is zomer, en dat betekent orgelconcertseizoen! (Orgelconcerten zijn in de zomer omdat je in de winter door de grotere temperatuurswisselingen ontzettend vaak moet stemmen (dat duurt uren) en, niet onbelangrijk, het publiek de kerk uit vernikkelt.) Orgelseizoen betekent ook dat ik ineens weer iets anders kan eten dan macaroni met ketchup of rijst met zelfgekookte bruine bonen, want dan klauter ik één tot drie keer per week naar een orgel om te registreren. En daar krijg ik geld voor (soms veel).

Wat doe je dan daarboven, wil men weten? Blaadjes omslaan?

Ja, en “aan de knoppen trekken”. Het geval wil namelijk dat je bij een orgel niet harder en/of zachter kan door harder en/of zachter op de toetsen te rammelen, zoals bij een piano. In plaats daarvan heb je series pijpen (ik heb alle grappen al honderd keer gehoord, maar ga als je het niet kunt laten gerust je gang) die “registers” worden genoemd. Elk register heeft voor elke toets op het klavier een pijpje. Die registers kun je in- en uitschakelen om de klank van het orgel aan te passen, en op momenten dat de muziek dat wil terwijl de organist twee handen aan het klavier heeft doet de registrant dat.

Dit is de speeltafel van mijn favoriete orgel:

Hieronder zitten nog de pedalen waar de organist met z’n voeten op speelt. Die rijen knoppen links en rechts van de klavieren zijn de registerknoppen: elk register een knop, uitgetrokken betekent dat ‘ie aan staat. (De kleine witte knopjes zijn voor als je HEUL snel dingen moet veranderen: die kan je uittrekken zonder dat je iets hoort, en dan alle uitgetrokken knopjes met een extra pedaal tegelijkertijd inschakelen.)

Er is nog veel meer te vertellen, maar dat zal ik bewaren voor een andere keer :) Als je ooit lego of meccano of zoiets leuk vond: grote kans dat je orgels ook leuk vindt.

In ieder geval, wat ik dus moet doen is op het goede moment knopjes indrukken en/of uittrekken. Ik weet wanneer doordat de organist dat erbij schrijft in de muziek (bijna ieder orgel is uniek, dus de componist doet een suggestie en de organist past dat aan voor het orgel waar hij op speelt). En ik krijg er (soms) een smak geld voor omdat a) het schijnbaar lastiger is dan het lijkt (ik doe het sinds m’n elfde, het went) en b) een registrant een uitvoering zeer grondig kan verpesten als ‘ie niet weet wat ‘ie doet (stel dat in een orkest ineens de trompetten de vioolpartij gaan spelen – zo zou het kunnen klinken als ik de verkeerde knop pak) dus zijn we waardevol :)

Nu ja. Dit is dus wat ik doe, ‘s zomers. Stuk leuker dan druiven plukken denk ik, al word je er wel minder bruin van.

One thought on “Wat is een registrant?”

  1. oh, dat is een uitdaging.

    “Is er wel eens een mannetje dat een rode tuinbroek droeg en er uit zag alsof hij erg aan een paddestoel toe was tevoorschijn gekomen uit een van je pijpen?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.