Zo werd het avond en morgen, de eerste dag

Het gaat al best aardig met mijn Britsheden-checklist. Tot nu toe heb ik gehad: dames in te strakke leggings, dames in te korte broekjes, de Big Ben, de London Eye, Westminster Abbey, Westminster Cathedral, een kudde dames met esthetisch gezien tamelijk onfortuinlijke hoedjes, meneren in rokkostuum, Trafalgar Square, redelijk wat metrostations, goeie thee, een kudde kindjes in uniform (een onverwacht genoegen gezien de vakantietijd), cricket in het park, een complete stamboom aan ceremoniële pakjes, slapende meneren in de Starbucks, de Thames, politieagenten met hoge helmen, de Royal Society, en meneren die te paard en met een bontmuts op een heel lelijk gebouw bewaakten. En daarna ging ik maar eens inchecken in het hostel.

Deze vrijdagochtend huppelde ik om 5:42 de trein naar Rotterdam in, alwaar er kon worden overgestapt op de trein naar Brussel, waarvandaan de Eurostar iemand indien gewenst en voorzien van de juiste papieren aflevert op London St. Pancras, waar het goed overstappen is op de metro, die een luttele 842 yards (binnen in het station niet meegerekend) van het British Museum stopt, waarnaast de Astor Museum Inn gelegen is. Die moet je dan nog wel zien te vinden want het bordje is nogal klein en de huisnummering, euh, logisch, maar dan op een bijzondere manier.

De sleutel van het bagagehokje zit aan een twee meter lange pluchen krokodil. Dat zegt eigenlijk wel alles.

Vandaag was mijn enige verplichting, naast eten (het is hier best wel een beetje de veganisten-hemel) en slapen, het ophalen van twee togen bij Watts & Co., kleermakers van o.a. de aartsbisschop van Westminster en mijn koor. In hun winkel worden ook de gewaden gemaakt: het geheel ziet er een beetje uit als een kruising tussen een puberkamer en de sacristie van een kathedraal tijdens de Goede Week: keurige vitrines met prachtig liturgisch vaatwerk langs de muren, religieuze kunst (van het goede soort) ertussen, 19e-eeuwse tafels… vol met rollen stof, kazuifels links, rechts, en midden, stapels altaardwalen, en een algemeen gevoel van chaos. Misschien georganiseerd, dat was niet helemaal duidelijk.

Aan de hoofdruimte (formaat twee keer mijn studentenkamer) zit netwerk aan kleine kamertjes. Uit een daarvan kwam de kleermaker die onze togen had gemaakt, inclusief meetlint om de nek. Hij bleek ook de togen van het kathedrale koor van Haarlem gemaakt te hebben, een eeuwigheid geleden – ik loop dus al zeventien jaar in de togen van dezelfde kleermaker rond, dat was wel een erg leuke ontdekking.

Ondertussen hang ik op een kamerbrede bank met drie slapende Australische jongetjes. Ik heb maar drie boeken gekocht en ga zo het volgende vega-restaurant uitproberen. Het bevalt wel tot nu toe :)

Ik heb niet zo heel veel geslapen dus coherente verhalen en foto’s komen nog!

2 thoughts on “Zo werd het avond en morgen, de eerste dag”

  1. Jeej mooi om te horen dat het bevalt :) Groetjes aan Londen van me! (Denk niet dat je het redt om naar m’n alma mater te gaan he? Ligt niet echt op de route tussen Londen en Ely, maar ok ;)

    Veel plezier nog en ik kijk uit naar al de foto’s :)

  2. More please! :) Gaaf stukje over Watts & co., vraag me al langere tijd af waar al die koorkledij toch vandaan komt (denk ook aan de witte pijen van Libera). Fijne tijd daar al, zo te horen, Londen is geweldig. Keep it up :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.