Ely: dinsdag

Ely is een stad (officieel) met 15102 inwoners en ligt tussen Little Downham, Witchford en Prickwillow (u weet wel, Little Downham, wereldberoemd vanwege zijn afwateringssysteem). Het is een typisch Engels stadje: rijen gepleisterde huisjes, muurtjes in plaats van hekken rond de tuinen, advertenties voor escorts in de telefooncellen, keurige grasveldjes, etc.

Je kunt in ongeveer een half uur van de ene buitengrens van Ely naar de andere lopen (in tien uur kan ook maar dat gaat denk ik vervelen). Voornaamste trekpleister is de kathedraal, een werkelijk prachtig vroeg-middeleeuws gebouw. Foto’s zullen ongetwijfeld volgen. De kathedraal heeft natuurlijk ook een winkel en ik ben nu de trotse eigenares van een paarse Ely Cathedral knijpkat, die geweldig samengaat met mijn Liverpool Cathedral paars-met-glitter puntenslijper. Hoe ik zonder ooit een gelukkig leven heb kunnen leiden is me een raadsel.

Dinsdag begon redelijk vroeg, toen mijn kamer-, koor- en triathlon-genote Natasha naar haar wekker greep en we (okee, na een paar keer snoozen) ons naar het locale zwembad begaven. Het was aan compleet de andere kant van de stad, dus we konden leuk rondkijken tijdens het kwartiertje lopen. Het zwembad paste qua formaat en diepte prima bij de stad: het was vier banen breed en tussen de 90 en 180 cm diep. En je moest natuurlijk met de klok mee baantjes zwemmen want het is Engeland.

Vervolgens begon om kwart voor tien de eerste repetitie van de dag en rolden we weer in het schema van zingen, thee, zingen, lunch, zingen, koffie, zingen, thee, Evensong. Het repeteren doen we in de Song School, dat wil zeggen drie kamertjes aan de zijkant van de kathedraal, met in eentje een set vijfpersoons lessenaars rondom een vleugel. Het is er bedompt warm en elfde-eeuws en gaat als de week vordert steeds meer naar niet-verse toog en koorschoenen ruiken. Wat wil een mens nog meer.

Evensong ging vandaag significant beter dan gisteren (op de per ongeluk iets-meer-dan-vierstemmige tweede psalm na). Je kon merken dat we meer aan elkaar gewend waren en iedereen ook weer beter in z’n stem zit. Waarschijnlijk gaat de opwaartse lijn door tot vrijdag en begint dan de vermoeidheid toe te slaan.

Voor mij persoonlijk was het ook een fijne dienst: ik kende de stukken al goed en de psalmen waren een stuk korter dan gisteren. Omdat mijn gezichtsvermogen te wensen overlaat leer ik normaal de psalm uit m’n hoofd, maar hier doen we er drie per dag in plaats van een per twee weken, dus dat is niet echt een praktische optie. Gelukkig kon ik bijkomen met een van mijn meer favoriete canticles en een leuk stukje Brahms (met lekker driedubbelvette dynamiek, wilt u uw zakdoek bij de hand houden).

Tuesday 2 August:
Office Hymn 209
Preces: Michael Walsh
Psalms 12, 13, 14 (omitting vv 5-8)
Canticles: Sumsion in A
Anthem: Geistliches Lied – Johannes Brahms

2 thoughts on “Ely: dinsdag”

  1. Je blogt geweldig! Zit het met een grijns te lezen. Canticles van Sumsion in A heb ik op cd van het Roder Jongenskoor, dus gelijk aanleiding dat weer eens op te zetten :)

  2. Hej lieffie,
    Heerlijk om te lezen en mee te genieten van alles. Je humor klinkt heel bekend en ik leid er uit af dat het genieten is voor je. Ga zo door, moe was je toch al.
    Hier is het ook genieten van huis, tuin, mooie weer en gezellig bezoek. (Nu Gerard en Miriam) Vandaag is Gerard jarig en we hebben het stel getrakteerd op een middagje Albi met verrukkelijk restaurant, het vernieuwde Toulouse Lautrec museum en nog steeds mooie omgeving.
    Nog veel plezier en dikke kus van mama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.