Ely: maandag

Maandag om 11 uur (lokale tijd) begon onze week kathedraal gekweel officieel: uit alle windrichtingen (nou ja, voornamelijk het oosten) verzamelden de leden van de European Cathedral Singers zich voor de ingang van de kathedraal van Ely.

De ECS is een van de koren van de RSCM, de Royal Society of Church Music. Officieel is dit een internationaal en eucemenisch orgaan, in de praktijk is het eigenlijk Brits en Anglicaans. Maar er is een afdeling “Noord-west Europa”, die samenvalt met het Anglicaanse aartsdekanaat Noord-west Europa (wat weer een stukje is van het bisdom Gibraltar. Dat is uw bisdom. Dan weet u dat). Elk jaar verzamelt een clubje RSCM-leden uit die regio zich in een koor dat een week gaat zingen in merry mother England, en dat zijn dus de European Cathedral Singers (daarnaast zingen we ook nog wel eens een dienst hier of daar op ons eigen teritorium, maar niet heel vaak).

Bijna alle ECS-leden zijn lid van een kerkkoor elders, en iedereen neemt de kleding van zijn eigen koor mee om in te zingen. Natasha en ik hebben de keus uit paars en rood (in Amsterdam doen we aan toog-hoppen), dit jaar zijn we paars. Verder lopen er mensen in het lichtblauw, helderblauw, donkerblauw, zwart en twee soorten rood. Visueel een vrolijke boel dus.

Het nadeel van een koor dat de hele Benelux beslaat is dat bij elkaar komen om te repeteren nog niet meevalt. Dat doen we dan ook maar drie keer (twee keer in Nederland en een keer in Belgie). Gevolg is dat we op reis veel moeten repeteren, en het ook even wennen is om met elkaar de goede balans te vinden. Tel daarbij een volledig nieuwe ruimte en een dirigent die niet voor iedereen de primaire dirigent is bij op en je begrijpt waarom de priesters vandaag “Oh, that was very good for a first day!” zeiden :)

Monday 1 August:
Office Hymn 208
Preces: Heathcote Statham
Psalms 6, 7, 8
Canticles: Walmisley in D minor
Anthem: The Lord hath been mindful – S.S. Wesley (from Ascribe unto the Lord)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.