Ely: woensdag

Ten eerste moet ik even een correctie plaatsen: Alice, een van de alten aan “mijn” kant van het koor en in het gelukkige bezit van een stuk meer RSCM-kennis dan ikzelf, merkte op dat de Zuid-Afrikaanse, Canadese, Australische en baptisten-leden van de RSCM waarschijnlijk erg verdrietig zouden worden van mijn beschrijving van gister. En misschien nog wel meer ook. Sorry! Dat krijg je ervan als je alleen het Britse ledenblad leest (ik wist niet eens dat er niet-Britse versies waren).

Waarschijnlijk was het chloor van het zwembad van gister Natasha en mijzelve naar het hoofd gestegen want we hadden besloten vandaag te gaan hardlopen. Ook al hadden we tot midden in de nacht liggen kletsen. En lagen mijn hardloopschoenen in de kathedraal. Op blote voeten rondjes door het park dus (waarin heuvels, want het is hier niet-Nederland). Het was heerlijk, zonnig en nog niet warm.

Dat werd het later wel, vooral in onze repetitieruimte – die aan de zuidkant van de kathedraal ligt. Ik bracht de helft van onze tweede repetitie van vandaag dan ook door in innige omhelzing met een heerlijk koele 11e-eeuwse stenen pilaar.

We repeteren niet alleen voor de dienst zelf, maar ook voor andere ECS-activiteiten (zo vaak zijn we immers niet bij elkaar), en zingen ook wel eens gewoon wat door om te zien of het leuk is. Vandaag waren dat de “Second Service” van Gibbons, een motetje van Jackson en wat frutsels die misschien van pas kunnen komen als tussendoortje in een dienst of zo. Ook nuttig als direct-van-blad-zing oefening.

Naast deze leuke extra’s moeten we ook vooruitwerken voor vrijdag, zaterdag en zondag (morgen hebben we vrij). Na de Evensong van zaterdag hebben we alleen nog twee korte “hoe prop ik dit stuk in de akoestiek”-repetities voor de diensten van zondag, dus daarvoor moeten we al zorgen dat alles verder goed zit. Best pittig, en je merkt ook dat we aan de rustdag van morgen toe zijn.

In het programma van vandaag zit maar één psalm. Die is echter in z’n eentje meer dan twee keer zo lang als de drie psalmen van gisteren bij elkaar. We zongen ‘m dan ook op vijf verschillende melodieen. Het is leuk dat onze dirigent hier een heel andere psalmzing-filosofie heeft dan die in onze “thuis”kerk – in Amsterdam hebben we een meer meditatieve instelling, hier doen we veel aan expressie en variatie. Fijn om de kans te krijgen om het allebei af en toe te doen.

Overigens ben ik van mening dat Wilders met z’n joods-christelijke achtergrond psalm 18 ook maar eens goed door mag nemen. (De link gaat naar de tekst die wij zingen).

Na Evensong namen we afscheid van de “halve week”-ers, waaronder onze organist. Vrijdag komt er een ander en worden we ook versterkt met een extra alt. Maar daar hoort u nog over (SPANNING). Dat was natuurlijk een kodak-moment. Vervolgens ging ongeveer de helft van het koor aan de curry (ik was zeer content in het vega-hoekje) en kwamen we uiteindelijk met z’n vijven tot stilstand met thee in de tuin van onze logeerplek.

Die logeerplek is overigens het retraitehuis van het bisdom Ely, en is, voor wie daar ervaring mee heeft, in zeer weinig te onderscheiden van het gastenhuis van een klooster. Het heeft de jaren-60-meubels, slechte leidingen, kamers die naar heiligen vernoemd zijn, roomkleurig behang, bruin tapijt en een bibliotheek-kamertje met leunstoel met tapijtkussens en een breed spectrum religieus georienteerde boeken (de oudste die ik tot nu toe gevonden heb was een druk uit 1913). Het heeft echter ook (opvallend veel) spiegels en veel te weinig heiligen aan de muur om bij een (katholiek) klooster te kunnen horen.

Morgen is onze rustdag, waarop ik hard aan de studie ga: zowel muziek (u hoort nog waarom) als academisch, want dat houdt niet op alleen maar omdat ik acht uur per dag door een kathedraal huppel :)

Wednesday 3 August:
Office Hymn 210
Preces: Michael Walsh
Psalm 18
Canticles: St. Andrew’s Service – Peter Aston
Anthem: Hail gladdening light – Charles Wood

One thought on “Ely: woensdag”

  1. Overigens ben ik van mening dat Wilders-met-zijn-Joodschristelijke-achtergrond in elk geval wat die Joodschristelijke achtergrond betreft een sterke gelijkenis vertoont met Anders-Breivik-met-zijn-Joodschristelijke-achtergrond. #Godwinnieuwestijl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.