Ely: vrijdag

Vandaag sliep ik bruut tot acht uur uit terwijl Natasha zich in de voordat-het-druk-wordt-kathedraal bezighield met foto’s maken. (Er lopen hier verbazingwekkend veel toeristen rond, maar het is dan ook echt een prachtig gebouw.) Toen was het al snel tijd voor de ochtendrepetitie, alwaar ik de verzamelde troep van vier dagen repeteren uit mijn stukje lessenaar mocht harken om te verhuizen naar de overkant.

Ik bof nogal, want eerst stond ik op de hoek (en dus voorop in de processie), nu sta ik naast de alten en ben daardoor de middelste in de rij. Precies op tijd om aan al het ingewikkelde processie-gedoe te ontsnappen. Arme Natasha is daarentegen van middelste naar de hoek gegaan, en mag dus de nieuwe routes gaan onthouden. Daar begonnen we gelijk vandaag al mee, want op vrijdag is Evensong in de “Lady Chapel”. Dit is een met de kathedraal verbonden losse kapel waar sommige kerkjes waar ik heb gezongen prima in zouden passen. Enorm, rechthoekig, gigantische ramen, en dus een fantastische akoestiek EN onomstotelijk bewijs dat ze ook in de 14e eeuw al prima wisten hoe een broeikas werkt.

De Lady Chapel bevat een (zeer modern, mooi) altaar, een (zeer modern, angstaanjagend) Mariabeeld, een miniscuul orgeltje, en verder niks. Het goede kerkvolk zat in alkoofjes langs de muren en wij op klapstoeltjes. Die zaten op zich erg fijn, maar ik ben er voor mezelf wel uit dat zo’n koorbank met vaste lessenaar waar je je erg effectief achter kan verstoppen toch te prefereren is.

Daarnaast zijn de koorbanken verhoogd. De gelijke stahoogte in combinatie met mijn nieuwe positie in het midden in plaats van op de hoek had als gevolg dat de heren zangers zich opsplitsen in tenoren en bassen (in beide koren, voor de symmetrie) met een gat ertussen. Dat was natuurlijk niet eerlijk, dat zij zoveel moeite moesten doen en wij niet, dus deden de dames voor de eerste lezing een stoelendans waarbij er links een stoel overbleef en rechts een te weinig was. Dit hebben we natuurlijk met volkomen serene gezichten opgelost.

Muzikaal gezien was vandaag een uitdaging. De opstelling was anders dan anders, het was ontzettend lastig om het andere koor te horen en we hadden een secondenlange echo – alsof je piano speelt met het pedaal ingedrukt. Maar we deden wel erg mooie stukken, en ik vond het leuk om eens tweede sopraan te zingen.

Na Evensong hadden we een repetitie voor Lastige Processie Nummer Twee: voor de viering op zondagochtend. Die doen we ook niet op onze vaste plek in de koorbanken, maar midden in de kerk. Natasha en ik klauterden tussendoor nog even naar het orgel om te zien hoe de organist met een joystick de video-camera op de andere sta-plek van de dirigent richtte (gelukkig is niet alles hier elfde-eeuws). Het zingen in “the octagon”, onder de achthoekige koepel, vond ik erg leuk, omdat je daarbij het glorieuze middenschip in kijkt.

Toen we deze vierde repetitie van de dag tot voldoening van de dirigent hadden volbracht werden we ZEER uitgebreid beloond: een van de aan de kathedraal verbonden priesters heeft een tijdje de Anglicaanse gemeente in Haarlem bediend, en kent daardoor veel koorleden. Zijn vrouw en hij hadden daarom het HELE KOOR plus aanwezige partners uitgenodigd voor een hapje en een drankje (inclusief een vega-hapje voor uw correspondent). Daarmee zetten we ons in hun prachtige, zeer Engelse tuin (sommige cliche’s zijn gewoon waar) en kletsten met deze en gene tot het donker was.

Friday 5 August (Eve of Transfiguration in Lady Chapel):
Office Hymn 323
Preces: Smith 5 part
Psalms: 99 & 110
Canticles: Purcell in G minor
Anthem: Justorum animae – Gabriel Jackson

5 thoughts on “Ely: vrijdag”

 1. Ik blijf alles met veel plezier lezen. Je beschrijvingen spreken tot de verbeelding en ja, ik kan me dat helemaal voorstellen, het gehannes met je plek vinden, moeten opschuiven etc :)
  Eve of the Transfiguration is trouwens een schitterende naam voor een viering. Dat kunnen die Engelsen toch maar goed!

 2. Dank :) Ja, gehannes, dat is precies het woord!

  Het is mooi, ze nemen de liturgie hier op een ontspannen manier heel serieus. Serieus genoeg voor mooie namen en zo inderdaad.

 3. En ik heb blijkbaar nog ergens een login met een oude foto liggen :)

  DAT IS GEEN DUPLICATE COMMENT, MODERATIEDINGES

  hoop ik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.