Ely: zondag


De dag des Heeren begon voor mij fris en fruitig met een opgewekt en energiek “guhhh” richting de ontbijtgenoten. Dat zag er dus zonnig uit voor de twee diensten van vandaag.

Het is altijd een ervaring om ergens anders de zondagse liturgie te verzorgen. Iedereen doet in grote lijnen hetzelfde, maar de details willen nog wel eens verschillen. De leukste verschillen zijn die van het soort waarvan men op plek X denkt dat iedereen dat altijd zo doet en het dus niet relevant lijkt om dat aan het rondhopkoor te vertellen. Het wil wel eens voorkomen dat er spontaan een processie blijkt te ontspruiten en het gastkoor maar met willekeurige bladmuziek, waarvan ze bij de Heer hopen dat het het goede is, meehobbelt.

Ely heeft echter een fantastisch document voor gastkoren (dat ik in grote mate ga overnemen voor bij ons in de kerk) en we hadden dus zowaar een Eucharistie waarbij iedereen leek te weten wat ‘ie aan het doen was! En alsof dat nog niet genoeg was: ook muzikaal gezien ontstond meerdere keren de indruk dat ieder koorlid dezelfde muziek voor z’n neus had, waarvan een meerderheid niet ondersteboven. (En het “Smile! Smile!” van onze dirigent was makkelijk op te volgen, door het bijzonder hoge “Songs of Praise”-gehalte van de hymnes.)

Na de Eucharistie werden we gefuifd op koffie, thee, appelsap die zo sjiek was dat je ‘m met de pink omhoog moest drinken, en wijn voor degenen die erg veel vertrouwen hadden in de restjes van hun concentratievermogen. Daarna draaiden Natasha en ik onze portemonnees om voor nog een laatste frappucino (als je de ochtend met drie lagen kleren over elkaar hebt doorgebracht is enige verfrissing niet heel erg luxe) en was het best snel alweer tijd voor de repetitie voor Evensong.

We propten onszelf nog een laatste keer min of meer rechtop in de koorbanken, ogen open en gaan! Gelukkig kende ik hier alle stukken erg goed – zelfs het officielied, dat we in Amsterdam vaak zingen. Al zat er natuurlijk een extra mol in om het niet TE makkelijk te maken, en waren er een paar woorden veranderd.

Na Evensong bedankten we de dirigent en organist en, voor de eerste keer dit jaar, de Oppersupporter (Lennart, de zoon van een van onze alten). Er zijn meerdere vrienden en familieleden de hele week bij ons gebleven, en we moeten zeker niet onvermeld laten hoe fijn het is om, als je na de zoveelste repetitie de hete Song School uit stommelt, steeds weer een vriendelijk bekend gezicht te zien. Go supporters!

Nu is het inpakken en wegwezen. Ik pak morgen om 5 uur de trein naar Gatwick. Het idee is dat dat niet interessant genoeg is om over te schrijven (laten we het hopen) en dit is dan ook de laatste aflevering van de Ely-soap. Er volgen nog wel foto’s :) Bedankt voor het meereizen en tot in Nederland!

Sunday 7 August (Eucharist):
Darke in F
Motet: Salvator Mundi – Thomas Tallis

Sunday 7 August (Choral Evensong):
Office Hymn 202
Preces: Rose
Psalm 86
Canticles: Noble in B minor
Anthem: Cantique de Jean Racine – Gabriel Fauré

2 thoughts on “Ely: zondag”

  1. NEH 286 en 393, dat viel reuze mee, en “Sing Praise” 259 en “Common Praise” 170. Common Praise is… nogal common. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.