Een nieuwe verslaving

Project Euler is een puzzelsite voor mensen die, hmmm, van puzzelen houden. Specifiek wiskunde- en algoritmepuzzels. Laat ik nou zo’n mens zijn! Er staan nu bijna 400 opdrachten op die je met een combinatie van zelf nadenken en programmeren (tenzij je op papier wilt uitrekenen wat de priemgetallen onder 1 miljoen zijn) kunt oplossen.

Ik wilde al tijden Ruby leren (misschien u ook wel? Probeer het eens op tryruby.org), liefst op een niet al te nutteloze wijze. Eerlijk gezegd weet ik niet of Project Euler daar de goede manier voor is. Ten eerste schrijf ik op dit moment een angstaanjagend lelijk soort van C++/Ruby-Frankenstein-code omdat ik nou eenmaal heb leren programmeren in C++, en dat krijg je er niet zomaar uit. Ten tweede is de aard van ‘t beestje dat er algoritmen moeten worden geproduceerd, dus wat ik van de taal leer is behoorlijk toegespitst (je mag het ook “beperkt” noemen).

Maar ondertussen vermaak ik me enorm, leer ik veel, en motiveert het me om tussendoor ook even wat echte studiedingen te doen, omdat het me in de juiste concentratie / manier van denken brengt. Bovendien, je moet toch wat op zaterdagavond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.