Kleuren inspireren mij enorm

Toen ik klein (nou ja, minderjarig) was speelde ik eindeloos veel Robijn met mijn moeder. Een heerlijk gestructureerd strategie- en logica-spel, en dus zeer geschikt voor nerdjes in de dop. Ik zie ons nog zitten aan de eettafel, elk met een kop thee.

Misschien dat ik door die mooie herinneringen bevooroordeeld was toen ik voor het eerst ging spelen met Ruby. Ruby is een programmeertaal die ontworpen is met als doel om zo voorspelbaar mogelijk te zijn. Oftewel, het werkt een beetje zo: “Goh, ik weet hoe ik X moet doen, en nu wil ik Y doen, wat een beetje lijkt op X, zou dat dan op deze manier moeten?” en het antwoord best wel vaak “ja” is.

Dat is natuurlijk leuk, want daardoor kun je erg snel erg veel en voel je je heel intelligent omdat je “zelf hebt bedacht” hoe het moet. (Even ervan uitgaande dat je het leuk vindt om je intelligent te voelen. Ik wel. Intelligent, dat is dat heerlijke gevoel nadat je je code af hebt en voordat de testers er op los gegaan zijn.)

Enfin, dit was mijn pleidooi voor Ruby. Als je zelf geen programmeur m/v bent is het misschien niet zulke interessante informatie. Daarom lijkt het me nu een goed moment dat je ook programmeur wordt. Nu. Ja. Nu! (Over een uurtje mag ook, of van ‘t weekend.) Om je te helpen het met me eens te zijn hierbij een Waarom en een Hoe.

Waarom zou een normale niet-ITer leren programmeren? Om tientallen redenen, zoals “alles wordt IT” en “het is leuk” en dat soort dingen. Maar reden nummer 0 (programmeurs tellen vaak vanaf 0 in plaats van vanaf 1, want waarom zou je niet als die 0 toch ergens op een plank ligt te niksen): het structureert je denken. Computers zijn namelijk oliedom, je moet ze alles in de kleinst mogelijke stapjes uitleggen. En zoals je misschien van goedbedoelende onderwijsvernieuwers hebt gehoord: er is geen betere leerschool dan uitleggen. Van programmeren word je heel erg goed in processen opsplitsen. En dat kun je vervolgens ook buiten de code-wereld gaan toepassen, op argumentaties bijvoorbeeld. Dat-volgt-uit-zus-volgt-uit-bla, dus als er iets schimmigs met bla aan de hand is ziet het er voor zus en Dat ook niet goed uit. Van zulks. Daar kun je niet goed genoeg in zijn. Daarom: ga programmeren!

Hoe? Hier. Links staat wat je kunt doen, rechts staat een > waar je dingen achter kunt typen. En als je daarmee klaar bent kun je hier verder.

Ik ben een leuker mens geworden omdat ik code schrijf. Zo. En ik kan er meer chocola door kopen dan ik op kan (dat geef ik dan ook aan de testers die mijn code moeten controleren). Programmeren is gaaf. En leuk. En nuttig. Ga het ook doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.