Hey now, you’re an all star

Heb jij ervaring met Android Studio en ben je een ware framework expert?

Sterker nog, jij bent degene die ervoor zorgt dat we niet ‘Mwa’ maar altijd ‘Wow!’ zijn.

We expect you to be an expert in software engineering and have good knowledge of what it means to work with large and/or distributed systems…

Voor onze ontwikkelingsafdeling zoeken we back-end gurus, front-end/UX wizards, QA-goden en netwerk&hosting experts…

Zomaar vier stukjes uit vacatures waar ik nooit op zal reageren. (Ik heb alle vacatures die het hebben over ‘hij’ en ‘zijn’ overgeslagen want ik doe al genoeg feministisch hier.)

Nu ben ik momenteel een medior ontwikkelaar, dus is het misschien niet zo gek dat ik me niet aangesproken voel door mensen die om experts vragen. Maar let wel: sommige van deze vacatures zijn voor…

zit u rustig?

… een stage.

Jawel, wij zoeken een niet-afgestudeerde expert om tegen instaptarief de beginselen van het vak te leren!

Ik mag hopen dat over een paar jaar de automatische grammaticacontrole in Word dit soort formuleringen keihard afstraft. Misschien door een reïncarnatie van Clippy die als je dit soort taal begint uit te slaan oppopt, niet meer weggaat, en je de rest van de dag van snedig commentaar voorziet.

Er zijn hordes ITers in Nederland die heel goed zijn in hun werk. Dat betekent niet dat ze nooit fouten maken. Niemand is altijd ‘Wow!’. Mensen die altijd ‘Wow!’ zijn vind je regelmatig bij het UWV met een burnout. Een goede programmeur is iemand die zegt: “Dit was wel goed maar nog niet ‘wow!’. Dat komt hierdoor. De volgende keer gaan we dat niet meer doen,” en dat dan de volgende keer niet meer doet.

Dat zijn de mensen die je wilt, werkgevers en recruiters van Nederland.

Hemel, je zal maar een back-end guru aannemen… wie moet die persoon uitleggen hoe jouw back-end werkt? De back-end boeddha?

Natuurlijk wil je kwalitatief hoogstaande dingen maken en natuurlijk heb je experts nodig in je bedrijf. Maar je hebt geen hol aan iemand die alles van Java weet en niets van met functioneel ontwerpers of junior collega’s praten. En bedrijven die die vaardigheden niet belangrijk genoeg vinden om vooraan (of überhaupt) in een vacature te zetten vind ik eng.

Daar werken vast allemaal goeroe’s. Ik denk liever zelf.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.