Liefde in tijden van heffingskorting

Ik val door de mand, lieve flatscreenvrienden. Ik word gedwongen jullie een onthulling te doen. Hopelijk is het niet te confronterend.

Hier ter blogge (en in het echte leven) refereer ik regelmatig aan een zeker persoon als ‘mijn fiscaal partner’. Dat is feitelijk correct. Daarnaast wekt het bij sommigen een bepaald beeld op wat ik graag aanmoedig (dat wij een onromantisch, cerebraal, kil, onaangenaam en buitengewoon burgerlijk stel zijn) want gevoelens en zo, daar houd ik niet zo van.

Maar, lieve lezer, ik geef het toe, ik deel mijn leven niet alleen met meneer W. vanwege zijn aantrekkelijke algemene heffingskorting. Dat mijn hart sneller gaat kloppen komt niet slechts door zijn heerlijke overdraagbare belastingvrije ruimte in box 3. Er speelt hier meer. Ter illustratie zal ik even de SGP erbij halen.

De heer Dijkgraaf (die ik overigens best hoog heb zitten qua politicus, laat dat duidelijk zijn) vergelijkt hier verschillende inkomensscenario’s voor een stel met kinderen onder de twaalf jaar (daardoor krijgen ze de ‘IACK’, onderste regel van de opsomming). Wat hier te zien is, is dat twee mensen die elk de helft van een bedrag X verdienen minder (soms zelfs veel minder) belasting betalen dan als één persoon geen inkomen heeft en de ander het hele bedrag X betaald krijgt.

Nu is de heer Dijkgraaf hoogleraar ’empirische economie van de publieke sector’ dus hij weet zelf ook wel waarom dit zo is. Voor wie dat niet weet legt de staatssecretaris het nog even uit. Bottom line: WE ARE ALL INDIVIDUALS. De overheid behandelt ons wat dit betreft niet anders als we getrouwd zijn. (En dat moeten we ook niet willen, want daarom zijn we niet getrouwd. Hopelijk.)

JA MAAR roepen de christelijke partij en de SGP en het CDA, het gaat hier ook om mensen die heus wel willen werken maar niet kunnen want werkloos of ziek of mantelzorger.

Goed nieuws, werklozen, zieken en mantelzorgers! De overheid zorgt voor jullie! Het enige wat je hoeft te doen is… iemand met een inkomen versieren. Mocht je geen leuke werkende m/v kunnen vinden, tsja, helaas hebben we de WW verkort, het eigen risico verhoogd en de thuiszorg laten verdwijnen dus verder zijn jullie genaaid, maar hee, we hebben ons best gedaan voor dat deel van jullie dat tenminste gewoon netjes getrouwd was!

O en nog een keer voor de duidelijkheid, die trouwbonus geldt natuurlijk alleen als er iemand werkt.  Als je AOW of bijstand krijgt gaan we er vanuit dat je juist minder nodig hebt met z’n tweeën. Vraag niet naar de logica, daar krijgen wij hoofdpijn van.

Ik ben dit jaar kostwinnaar hier in huize Epische Achternaam. Dat hebben we zo afgesproken omdat we dachten dat wij als team een stuk blijer zouden zijn als mijn fiscaal partner iets anders ging doen met zijn carrière. Daar wil ik best voor lappen. Als ik voor die keuze extra belastingkorting zou krijgen komt het erop neer dat de vrijgezellen in Nederland meebetalen aan W’s opleiding. Nou doet hij toevallig iets heel wereld- en economieverbeterends dus het is best een goede investering van de vrijgezellen, maar om het ze nou zomaar op te leggen, dat lijkt me nou ook weer niet helemaal eerlijk (mail me voor ons rekeningnummer).

Als twee mensen besluiten voortaan samen boodschappen te doen en/of kinderen op te voeden en/of elkaars kots op te ruimen in geval van buikgriep, dan is dat heel prachtig. Ben ik blij om. Vind ik leuk. Zeker doen. Aanrader, ook, zou ik zeggen. Als één van hen niet kan werken, om welke interne of externe reden dan ook, dan moet die steun krijgen van de samenleving – onafhankelijk van of hij of zij alleenstaand is of getrouwd met een miljonair, want wij bekommeren ons om onze unieke landgenoot zelf, niet om hem als half stel, dat moet hij zelf maar uitzoeken.

Als één van hen niet wil werken, dan zou er ook hetzelfde moeten gebeuren onafhankelijk van of hij of zij alleenstaand is of getrouwd met een miljonair: niets. Want elke euro belasting die iemand terugkrijgt omdat haar partner niet werkt is er één die door iemand anders moet worden betaald. Iemand die er voor gekozen heeft om wél te werken. En dat is toch wel heel raar.

Update: ik heb analoog aan de heer Dijkgraaf een rekenvoorbeeldje gemaakt. Niet analoog heb ik ook vrijgezel Nederland meegenomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.