Leesvoer (7)

  1. Hoe ontwerp je een transportnetwerk? Maak een kaart van de bevolkingscentra, in havermout, op een schaaltje, en laat er een schimmel op los die havermout jummie vindt. Die gaat dan namelijk een efficiënt en robuust netwerk van bevolkingscentrum naar bevolkingscentrum uittekenen. (Luisteren jullie, Prorail? Ik wil Friesland wel even voor jullie doen?) En hoe ontwerp je een systeem van heel veel losse schakeltjes zonder centrale sturing die samen optimaal moeten communiceren? Zoals het internet. Of een mierenkolonie. Door naar die kolonie te kijken, dus.
  2. Ik had het al eerder over Hawkeye. Nu heb ik deel 2 gelezen en moet ik het er weer over hebben. Hawkeye is geweldig, jongens. Deel 2 heeft Kate Bishop (de vrouwelijke Hawkeye), die op een feestje een kerel tegenkomt, kerel probeert Mysterieus te Verdwijnen, en Kate zegt “dacht het niet, gast, dat mag alleen de held van het verhaal en IK ben hier de held van het verhaal.”En een hele episode vanuit het perspectief van de hond, ik houd niet eens van honden, maar wel van een comic-auteur die even een pictogramtaal bedenkt om weer te geven hoe een hond de wereld ziet. En andere leuke originele trucjes. En de kleuren zijn weer prachtig, al vond ik deel 1 wat dat betreft beter (ik ben niet zo goed in kijken, dus minder kleuren = meer beter wat mij betreft).
    Ik denk dat ik mijn moeder Hawkeye ga laten lezen, kijken wat zij ervan vindt als Respectabele Dame en Literaire Veelvreter. Leuk experiment. U hoort nog van ons.
  3. Over mijn moeder gesproken, die gaat ongetwijfeld ook fan zijn van De Onervarenen, Joke van Leeuwen’s inzending voor de Libris Literatuurprijs van dit jaar. Het boek gaat over een groep keuterboertjes en vaklui die zich laten inschepen naar een niet nader gespecificeerd tropisch land om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Dat valt een beetje tegen.
  4. Vandaag in de categorie ‘we leven allang in een technologische dystopie’: een Canadese triatlete is gediskwalificeerd van meerdere triatlons, wat op zich niet echt opwindend nieuws is als je geen triatlon-fan bent. Maar interessant is dat een groot deel van de bewijslast komt van de toeschouwers die foto’s maakten met hun mobieltjes. Daarmee kun je de race grotendeels reproduceren, zonder de tijdmetingchip die elke atleet draagt nodig te hebben. Little brothers are watching you.En gezichtsherkenning is vet handig, bijvoorbeeld als je porno-actrices het leven zuur wil maken op social media. Er zijn heel nare mensen op de wereld, lieve blogvriendjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.