Leesvoer (8)

  1. Waarom je dood gaat aan hitte. Naar, man! Tegelijkertijd vind ik het heel indrukwekkend – dit stuk beschrijft wat er allemaal stopt in je lichaam bij een te hoge temperatuur, wat het des te fascinerender maakt dat het bij slechts drie graden (Celsius) lager allemaal zo prachtig werkt. Detail: ze merken ook op dat jonge kinderen slechter zijn in hun lichaamstemperatuur regelen. Dat weet ik nog. Dat was niet leuk. Blijkbaar zijn ouderen het ook. Shit.
  2. Interessant in het kader van de discussie over wel of niet vroeg selecteren op niveau: een diepgaand artikel over of je kinderen wel of niet in ‘eighth grade’ (bij ons 2e klas middelbare school) algebra moet aanbieden. (Of eigenlijk, een vak genaamd algebra, want ze krijgen ondertussen al veel van de inhoud in de ‘gewone’ wiskunde.) Wat blijkt: het aanbieden van zo’n vak is goed voor individuele studenten, maar minder goed voor de populatie als geheel, om verschillende boeiende redenen.
  3. Ga bewegen. Een half uur per dag. Dat is op de fiets naar het station en terug, voor veel mensen. Je wordt er niet dunner van (daarvoor moet je vooral goed eten) maar wel gezonder, ook als je al ziek bent. Kanker? Bewegen. Reuma? Bewegen. Kerngezond? Bewegen. (O en als je een stapje verder wilt, dat kan, dat is prima, zolang je het maar niet teveel gaat vinden waardoor je juist weer te weinig gaat doen, maar dat gezegd hebbende, ga krachttraining doen. En roeien natuurlijk. Maar begin maar met die krachttraining.)
  4. Normaal bewaar ik linzensoepliefde etc. voor mijn andere blog, maar: Peulvruchten zijn supergeweldiggaaf want: heel gezond, (bijna) geen mest nodig, veel minder water nodig dan andere eiwitten, houdbaar, lekker. Wist je dat… de Romeinen Europa konden veroveren omdat ze gedroogde peulvruchten meehadden om on the road goed te kunnen eten? En dat Cicero afgeleid is van het Latijnse woord voor kikkererwt? Dan ben je best een coole boon, als mensen zichzelf naar je gaan vernoemen. En 2016 is het jaar van de peulvrucht!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.