Fietsen tussen Maas en Waal – een routebeoordeling (en tips)

Hoewel huisgenoot W. en ik nog geen grijze haar op onze bolletjes hebben weten te spotten doen we sommige 50+-dingen erg graag, zoals Omroep Max-programma’s kijken, een zeilboot hebben en lange stukken fietsen met zo’n tas voorop met een kaart erin en een tas achterop met je boterhammetjes en een regenjas en zo. En een ehbo-trommel. En reiszeep voor het geval je iets moet repareren aan je fiets en dan vieze handen krijgt.

Als we 50+ doen doen we het ook met volle overtuiging.

Zo togen wij vandaag naar het mooie Wijchen voor een fietsroute tussen een Maas (er zijn vele Mazen) en de Waal. En passant zouden we ook een watermonster verzamelen voor huisgenoot W.’s lessen. De route hadden we niet zelf bedacht, maar was door W. gevonden en staat hier (route 2).

We fietsten de route in tegengestelde richting, wat wil zeggen met de klok mee, en dat was een groot goed. De eerste helft (eigenlijk de tweede dus) is namelijk oersaai. Tenzij je dol bent op intensieve veehouderij.

Wij zijn niet dol op intensieve veehouderij. Huisgenoot W. kijkt met ecologenogen en ziet daarom een industriegebied waar ik een boel gras en zo zie. En ik ben zo’n ecovegazonnestraalhippie die nou eenmaal intens verdrietig wordt van wat zich allemaal in de grote stallen afspeelt.

Je komt trouwens ook langs Rondeel, dat is tenminste iets.

Tussendoor werden we ook geacht Dijkgeheimen te vinden maar die bleven erg geheim. Zelfs het bezoekerscentrum waar de route begon en eindigde hebben we niet weten te vinden.

De oersaaie eerste (tweede) helft werd onderbroken door een mooi stuk over de dijk bij de Waal. We waren het erover eens dat dit, hoewel werkelijk mooi, niet opwoog tegen de oersaaie doorsteken door het land die nodig waren om daar aan en weer weg te komen.

De tweede (eerste) helft daarentegen was werkelijk heel mooi en bijzonder. Deze werd ingeluid met een stuk door de Overasseltse- en Hatertse Vennen, een combinatie van water en heide die ik echt nog nooit had gezien. Na een kort stuk saai maar niet oersaai boerenland kwamen we op de noordoever van een Maas uit en die volgden we bijna helemaal terug tot het beginpunt, met aan het eind nog een beetje bos.

Als je, zoals wij, nogal van het water bent en zo kan je aan die Maas je ogen uitkijken. We hadden ook geluk met prachtige 3D-luchten, dat helpt extra. Je krijgt verder een paar van die zeer Nederlandse horizonnen met plukken bomen en keurig om de x meter een kerktoren.

Genieten.

Dus: ga fietsen die route, maar sla de bovenste helft over.

2 thoughts on “Fietsen tussen Maas en Waal – een routebeoordeling (en tips)”

  1. Het fijne van knooppuntroutes vind ik dat je ze heel eenvoudig aan kunt passen zonder te verdwalen. Maar dan moet je natuurlijk wel al weten welke stukken saai gaan zijn.

    Overigens heeft de gemiddelde 50-plusser tegenwoordig een elektrische fiets, dus wat dat betreft zijn jullie enigszins ingehaald door de realiteit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.