Niet meer gered door de bel

Het was weer tijd voor het jaarlijkse meterstandenritueel. Onze aanbieder is vrij hip en geeft je direct na het doorgeven een grafiekje van de ontwikkelingen in je eigen gebruik en een vergelijking met ‘gelijksoortige huishoudens’ (helaas weet ik de definitie van gelijksoortig niet exact, het zullen waarschijnlijk andere tweepersoonshuishoudens zijn). Het belangrijkste is natuurlijk hoe je het zelf doet en of daar een goede trend in zit, het gaat niet echt om wat de rest doet want het is geen wedstr- natuurlijk is het wel een wedstrijd.

Ons energieklasse C-paradijsje is nog niet nul op de meter. Helaas. We doen ook niet echt ons best om stroom te besparen. Helaas. En ik houd van lang douchen (de huisgenoot zegt daarover loyaal ‘maar andere langdouchers douchen wel langer, vermoed ik’). Toch zitten we met stroom en gas in de 10% minste verbruikers. Dat heeft twee oorzaken:

  1. We werken allebei en zitten dus vaak elders stroom en gas te verbruiken
  2. We zetten doorgaans de kachel niet aan, en alleen op hoger dan 16 graden als er bezoek komt

Soms vind ik het jammer dat ik geen geld verdien met mijn site, dan had ik deze post gepromoot met “Deze gekke truc brengt je gasverbruik met 60% omlaag!’

Mijn huisgenoot en ik zitten nu gezellig op de bank met allebei een laptop (oei, stroomverbruik) bij een temperatuur van 13,5°C en we hebben het niet koud. Nou ja, ik heb het een beetje koud, waarover zometeen meer. Dat het 13,5 graad is is geen probleem want we hebben een aantal trucjes geleerd, die ik jullie nu ga vertellen zodat ook jullie pinguïns en husky’s kunnen houden in de voorkamer* en als jullie bij ons op bezoek komen wij de kachel niet meer op de gastenstand hoeven te zetten.

EEN
Thee. Dat is trouwens voor nog veel meer dingen goed, dus daar bof je mee.

TWEE
Zorg dat je voeten niet zonder bescherming langdurig vloercontact hebben. Pantoffels hebben vaak een nogal dunne zool zodat je alsnog koude voeten hebt. Hier ten huize draagt men slippers met sokken en schaamt zich daar niet voor (de sokken zijn dan ook heel gaaf).

DRIE
Draag een lange broek/rok, een shirt + trui/vest, en kruip weg onder een fleecedekentje of draag een kamerjas. Waarom heet een kamerjas een kamerjas? Omdat het een jas is voor in de kamer. Vroegah toen er nog geen CV was was het namelijk ook gewoon koud in de kamers waar je de kachel niet aan had staan of waar geen kachel was, en dat hebben je voorouders lang genoeg overleefd om jou te produceren, want die deden een kamerjas aan. Een kruik of een voetenkruik helpt ook als je het echt koud hebt.

VIER
Ken je kamer! Wij hebben een hoek van de bank waar een koude luchtstroom loopt vanwege het ventilatierooster. Daar zit ik nu en daarom heb ik het koud. (De stoel is warmer, maar daar is weer minder daglicht – als het wat donkerder wordt en het niet meer uitmaakt verhuis ik daar heen met mijn dekentje en laptop en theekop.)

VIJF
Wennen. Als het kouder begint te worden (oktober, november) hebben we het altijd een dag of drie, vier gewoon steenkoud. Daarna wordt het veel beter.

ZES
Als je een keer extra moe bent, of een beetje ziek, of natgeregend, doe dan gewoon de kachel aan, want dan is het superlastig om je eigen temperatuur te reguleren.

Dat klinkt allemaal vreselijk als gedoe en narigheid en middeleeuwse toestanden en oncomfortabel, maar het mooie is dus dat we het niet koud hebben maar gewoon lekker. Sterker, ik vind het ondertussen zo prettig om een gekoeld hoofd te hebben (naast mijn handen het enige deel van mij dat niet heerlijk warm ingepakt zit) dat ik een extra deken over m’n dekbed heb gegooid en met het raam open slaap, ook als het -4 is.

Afgelopen vrijdag was het “warme truiendag”. Elke seconde minder hard stoken is natuurlijk mooi meegenomen, maar we gaan het niet redden met één dag per jaar. Help het klimaat een handje en doe je kachel gewoon sowieso een graadje lager. Of af en toe uit.

Het zou echt heel leuk zijn als we volgend jaar bij het invullen van de meterstanden minder verbruikt hebben dan dit jaar, maar ineens bij de slechtste 10% zitten!

*we hebben niet echt pinguïns of husky’s, maar het zou kunnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.