Kiemen en smeren

March 14th, 2015

Het is totaal onnodig om enige minder-dan-standaard kookactiviteit te ondernemen als je veganistisch wil eten. Toch blijkt in de praktijk het merendeel van de veganisten bovengemiddeld veel zelf te maken. Dat is natuurlijk makkelijk te verklaren: als je toch al vaak labels leest, voor de zoveelste keer garnalen of wei tegenkomt op plekken waar dat geheel niet nodig is, of een maximum aan variatie wilt zonder het maximum te betalen, dan ga je al snel zelf kweken of kokkerellen.

Zo ook hier ten huize, waar we in de categorie ‘zelfgepunnikt broodbeleg etc.’  recent het een en ander aan het repertoire hebben toegevoegd: twee ‘tapenades’ en meerdere soorten kiemgroenten.

Kiemgroenten bevatten per gram meer voedingsstoffen dan hun volwassen variant. Dat is dus pure winst. Verder zijn ze erg lekker in de sla en op de boterham (met hummus of pindakaas of zo). Helaas zijn ze nogal duur om in de winkel te kopen en blijven ze niet lang vers, dus moet je regelmatig naar de winkel. En de industriële kweekmethoden zijn niet zo heel duurzaam, omdat ze verwarming nodig hebben.

Ik wil eigenlijk maar 1x per week naar de winkel, als het enigszins kan, want ik heb wel wat beters te doen. En ons huis is toch al verwarmd (nou ja, soms). Oplossing: zelf kweken! Dat doen wij in een weckpot zonder deksel met een horgaasje erover gespannen. Zo kan je ze makkelijk twee keer per dag spoelen en zo groeien je kiempjes automagisch. Superleuk, ik kan het aanraden. Ik haal mijn zaden bij De Peuleschil – veel andere webwinkels hebben ze ook weer daar vandaan.

Waar die kiemen trouwens ook erg lekker mee zijn is met tapenade. Zoals elke veganist weet is tapenade een van die notoire niet te vertrouwen producten omdat er heel vaak ansjovis in zit (ansjovis, voor wie dat niet weet is een visje die behoorlijk naar kappertjes smaakt). Verder is tapenade bizar duur per potje, dus als je er eens iets meer van wilt (om het als pastasaus te gebruiken bijvoorbeeld) kun je het beter zelf maken.

Twee supermakkelijke recepten:

1/2 avocado, 1/2 bosje peterselie, 160 gram olijven (dat is ongeveer het uitlekgewicht van een klein potje), sap van 1/2 citroen en 3 eetlepels kappertjes

2 gegrilde paprika’s, 1 eetlepel rode wijnazijn (tenzij je paprika’s in een potje uit het zuur hebt, wat ik je aan zou raden want dat is makkelijk), 1 klein potje zongedroogde tomaat op olie of datzelfde niet-op-olie als je een olievrij persoon bent.

Elk van de recepten maak je door de ingrediënten in het maalbakje van je staafmixer kapot te pureren met zoveel water erbij dat je blij bent met de consistentie.

Je kunt het vervolgens in een baby weckpot doen zodat het er extra zelfgepunnikt uitziet. Maar dat hoeft niet.

smeerseltjes

Zoete-aardappelpuree

March 8th, 2015

Mijn flexanist tolereert heel veel, maar niet mijn favoriete gerecht rijst-met-bonen-en-groenten-en-verder-niets. Dat noemt hij ‘te veganistisch’.

‘Te veganistisch’ betekent in zijn geval ‘te weinig pindasaus’.

Nu ben ik zelf ook groot fan van pindasaus, zeker sinds ik van mijn lieve vriendin Rachel (wereldberoemd door haar vegan blog http://piarachel.wordpress.com/) twee mini-pannetjes heb gekregen die elk precies voor twee personen pindasaus kunnen bevatten en ook nog roze zijn.

Maar als mensen je bezorgd aan beginnen te kijken bij de glasbak door de liederlijke hoeveelheden pindakaaspotten is het tijd voor een interventie. Ik ben dus bezig met het opbouwen van een repertoire Alternatieven Voor Pindasaus, en de eerste is puree van zoete aardappelen.

Supermakkelijk! Je hebt nodig, voor 2 personen:

  • 2 grote zoete aardappelen (de oranje, niet de witte)
  • sap van 1/2 citroen of 1 limoen
  • als je ze nog in de koelkast hebt: 4 eetlepels witte bonen, anders laat maar
  • 3 centimeter gember, geraspt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • zout en peper en zo

Nu zegt je intuitie vast: schil en snijd de aardappelen in kleine stukjes, kook ze een kwartiertje, bak ondertussen de ui met de knoflook en de gember tot de ui glazig is, en pureer alle ingredienten met zoveel kookvocht dat het de dikte heeft die jij wilt.

Je intuitie klopt.

Magnetron-update

February 2nd, 2015

De eerste maand magnetron-geconcentreerd koken zit erop! En de eerste resultaten van ons hoogst onwetenschappelijk onderzoek zijn binnen.

We geven nog altijd geen licht in het donker. Gelukkig heeft mijn e-reader zelf een lampje.

Er zijn twee pannen naar zolder verbannen om ruimte te maken voor twee magnetronpannen. De ‘snelkookpan’ viel een beetje tegen, dat is eigenlijk gewoon een grotere (en minder stevige) versie van mijn rijstbakje. Van hoge druk is geen sprake. Als grote alleskoker voldoet hij echter prima.

De stoompan vind ik erg prettig, vooral sinds we erachter zijn dat je het deksel niet in de vaatwasser moet doen (dan vervormt ‘ie en sluit niet meer goed af). Ideaal om voor twee grote veganisten groente mee te stomen. De groente blijft lekker en is snel gaar. Aardappels kunnen er ook in, die krijgen dan wel een apart randje die mijn huisgenoot interpreteert als ‘uitgedroogd’ en ik als ‘lekker’.

Er past precies een portie spruitjes in (500g), gelukkig lust mijn covega ze niet.

Wat werkt goed?

In het rijstpannetje/’snelkookpan':

  • Alles wat nat is (soepen, curry’s, etc.)
  • Rijst (duh)
  • Macaroni, macaroni-met-iets-erbij

In de stoompan:

  • Losse, gesneden groenten

Wat werkt niet?

  • Mie. Doe het nie.
  • Aardappels, volgens mijn huisgenoot. Volgens mij wel.
  • Dingen die je moet bakken/fruiten. Uien en zo. Mijn oplossing: bakken in een koekenpan, overgooien in de magnetronpan en dan de rest erbij.

Wat is het fijnste aan magnetronkoken?

Dat je als je een magnetronpan koopt een foldertje met de meest bizarre producten krijgt, inclusief teksten die je een schuldgevoel proberen aan te praten als je de grafstenen van je naasten niet goed genoeg onderhoudt. Zeg nou zelf, waar krijg je dat?

 

 

Een stralend nieuw jaar

January 3rd, 2015

Lang, lang geleden woonde ik op een prachtige zolderkamer met handige balken op voorhoofdhoogte en een micro-keukentje met tweepits elektrisch kookplaatje. Dat was niet de meest praktische opstelling. Toen ik bij de toko een magnetron-rijstkoker spotte voor het zelfs voor arme studenten acceptabele bedrag van 4 euro 95 was ik dus zeker bereid tot experimenteren.

Mijn rijstkoker ziet er ongeveer zo uit, maar dan met een geel deksel:

Magnetron-rijstkoker

Het is een doodeenvoudig enkelwandig plastic ding, het enige onverwachte is dat ‘ie ook een binnendeksel heeft dat een beetje als drukventiel werkt.

Mijn rijstkoker bleek in kortere tijd dan de ‘normale’ kooktijd erg lekkere rijst (/boekwijt/quinoa/amaranth/…) te produceren, en daarom is hij al twee keer meeverhuisd, ondanks de concurrentie van een vierpits gasstel.

Nu hadden we hier ten huize laatst een discussie over gasverbruik vs. elektriciteitsverbruik. Aardgas is niet hernieuwbaar en daarom per definitie niet duurzaam. Wij krijgen daarentegen stroom van een Nederlands windmolencollectief waarin we deelnemen, dus onze elektriciteit is zo groen als Kermit de Kikker. Moeten we dan niet op inductie gaan koken?

Ja, nee, ja, nee, ja, uhm… we hebben besloten ons gasfornuis nog niet weg te doen. Maar bij deze zoektocht ontdekten we wel dat magnetronkoken puur in kilowattuur-per-maaltijd het efficiënst is, met name door de tijdswinst. En aangezien wij niet alleen ecozonnestraalhippies zijn maar ook behoorlijk bèta vinden we dat leuk (en zijn we immuun voor hysterie over ‘straling’, ook handig in deze context).

Als eerste experiment heb ik macaroni met boontjes gekookt in de rijstkoker. Dat was in 8 minuten klaar (kooktijd macaroni: 9 minuten, en dat is exclusief water aan de kook brengen) en was gewoon hartstikke lekker. Succes!

Nu hebben we op de hilarische webshop http://www.ideascomfort.nl/ nog twee magnetron-kook-gadgets besteld, een ‘stoofpan’ (voor de schier eindeloze hoeveelheden linzen- en erwtensoep) en een groente/aardappelstomer. Gewoon om te zien of het werkt, lekker wordt, handig is. Ik ben benieuwd. FOR SCIENCE!

(In een van de studenthokjes van het natuurkundegebouw stond een magnetron met ‘alleen voor voedsel, geen experimenten’. Dat gaf blijk van weinig inzicht in de kook-capaciteiten van mijn medestudenten.)

categories: Leven | 2 comments »

Nieuw blog on the block

January 1st, 2015

Ik heb een bijzondere vriendin, die het, naast de ongeveer drie miljoen andere dingen die ze doet, voor elkaar krijgt om bijna uitsluitend uit eigen moestuin te eten.

Daarnaast heeft ze altijd goede raad over bijna alles (zie: ongeveer drie miljoen dingen doen) waar ze je nooit uit zichzelf mee lastig zal vallen (zie: bijzonder). Maar! Nu heeft ze een blog! Er staat nu 1 berichtje op want ze is vandaag begonnen. Haar voornemen is echter een recept per week, dus dat gaat wat worden :)

Spoedt u dus naar http://piarachel.wordpress.com/ en vul maar aan, die vegablogs-lijstjes!

Dingen die lekker zijn met hummus

December 23rd, 2014

Vetgedrukt: mijn persoonlijke favorieten. Ik besta voor ongeveer 30 volumeprocent uit hummus.

  • Brood, waaronder
    • boterhammen
    • stokbrood
    • roggebrood
    • pitabroodjes
    • rijstwafels
  • Rauwe groenten, waaronder
    • wortels
    • tomaat
    • komkommer
    • paprika
  • Warme groenten, waaronder
    • courgette
    • gebakken aubergine
    • gepofte aardappel
  • Warme niet-groenten, waaronder
    • falafel
    • bonenburgers
    • tofu
    • gebakken paddestoelen
  • Dingen waarvan je denkt ‘huh’, waaronder
    • pastasaus
  • Dingen om door hummus heen te gooien voor niet-puristen
    • sambal
    • koriander
    • peterselie
    • pesto
    • gepureerde bietjes

Wat betreft de pastasaus: maak voortaan 2x zoveel pastasaus als nodig. De saus die je overhebt doe je de volgende dag met grote macaroni (groter dan elleboogjes, zeg maar) en een stevige schep hummus in een ovenschaal, goed doorroeren, 30-45min bakken, lekk0r.

Ik heb nog nooit een pannenkoek met hummus gegeten, dat zal ik binnenkort doen (FOR SCIENCE!). Daarbij moet ik wel opmerken dat ik groot fan ben van pannenkoeken met pindakaas en daar lijken veel mensen moeite mee te hebben. Dus hoeveel waarde mijn mening in dezen heeft is de vraag.

tags: | categories: Uncategorized | 2 comments »

Vive la France!

December 21st, 2014

Wijn. Kaas. Vlees. Stokbrood. Vlees dat nog onethischer is dan gewoon vlees.

Dat is toch wel een beetje waar ik aan denk bij de Franse keuken.

Nou, dat hoeft dus niet, als je naar Parijs gaat.

Wij logeerden in de wijk Marais en wandelden elke dag door de Rue des Rosiers. Dat is onderdeel van de ‘Joodse Wijk’ – in mijn ervaring is dat buitengewoon handig, want in de koosjere keuken weten ze dondersgoed waar allemaal vlees of melk in zit (ei mag bij beide dus dat is altijd even opletten). En jawel, we zagen bij een klein eethuisje zowaar een bordje ‘falafel vegan’. Woehoe!

Verder is geen trip door culinair wonderland compleet zonder… euh… hamburgers? Die aten we bij http://hankburger.com/ , waar men niet alleen gewoon erg lekkere burgers serveert maar ook in alle opzichten regenboogecohipstervriendelijk is. Dat compenseert qua gevoel een beetje voor al die flessen water die je koopt omdat het kraanwater zo smerig smaakt (we deden natuurlijk wel grote flessen en die dan overgieten in onze doppers).

(Over doppers gesproken, die mag je dus niet mee het museum in, ook al zijn ze waarlijk Dutch Design. Ik zou het discriminatie of chauvinisme noemen, maar ze hadden ook een Van Gogh hangen.)

Omdat we krenterige Hollanders zijn en gewoon geen zin hebben om twee keer per dag opgeprikt in een restaurant te zitten lunchten we voornamelijk met stokbrood + hummus. Puntje van aandacht is wel dat in ongeveer de helft van de soorten hummus roomkaas zit, dus let op! Ik heb geinformeerd of dit genoeg reden is om Frankrijk uit de EU te laten knikkeren. Dat schijnt niet zo te zijn. Misschien maar beter ook want ooit moet dat EU-verbod op foie gras er toch eens komen.

MAAR over foie gras gesproken… neemt u even een momentje om de walging en het verdriet opzij te zetten… er is ook nog zoiets als ‘faux gras’. Veganistische foie gras. Dat hebben ze onder andere bij http://www.gentlegourmetcafe.com/ als voorgerecht. Dat kost dan 15 euro voor drie happen, en… het is het lekkerste dat ik ooit gegeten heb.

Het Gentle Gourmet Cafe is het waard om voor op en neer naar Parijs te gaan. Wel eerst reserveren. Wij kwamen op vrijdag vrolijk op de bonnefooi aanlopen en hebben toen maar gereserveerd voor zaterdag. Neem je omni mee en voer hem/haar de seitan bourgignon, leef je zelf uit met het mokka-toetje en de salade met drie soorten notenkaasjes. En die faux gras dus. Mijn IQ daalt live op dit moment 30 punten van de herinnering alleen al.

Meer Parijs-tips:

  • Zorg voor je eigen ontbijt. Een kop koffie met chocoladebroodje maar dan zonder chocoladebroodje is geen ontbijt namelijk.
  • Neem oordoppen mee voor in de Thalys, tenzij je kindergegil heel rustgevend vindt.
  • Ga naar het Musée d’Orsay.
  • In het penthouse-restaurant van het Centre Pompidou is de koffie even belachelijk duur als op andere populaire plekken (niet duurder, dus) en je krijgt er vier stuks serveerpersoneel in smoking en/of op angstaanjagend hoge hakken bij, waarvan er eentje alle stoelen op en tafels op een exact rechte lijn aan het zetten is. Ik denk eigenlijk dat het een conceptuele performance was.

 

On ze road again

December 2nd, 2014

Jawel. Daar gaan we dan. Ik ga met mijn moeder een Stedentrip maken. En niet van een weekend, nee, vier. dagen. En vier nachten. Ergens anders heen! Zonder keuken! Op loopafstand van het hotel zijn maar vier veganistische restaurants! Hoe gaat dat ooit goedkomen!

(En mijn arme flexanist moet het vier dagen zonder mij stellen, dat ook nog. Dus ik heb voor ongeveer drie maanden aan erwtensoeppakketten en stamppotingrediënten voor hem ingeslagen en voor een week vooruit gekookt. Daarnaast schijnt hij het in het pre-Anna-tijdperk ook gered te hebben, zij het natuurlijk met grote moeite… zou het lukken?)

Enfin, ik ga naar Parijs en ik neem mee:

  • 2 bakjes met havermout, noten en zaden, en elk een inzetbakje met gemengd fruit
  • een zak muesli
  • 6 pakjes appelsap (voor het aanmaken van de muesli)
  • zak vijgen
  • zak abrikozen
  • zak appels
  • 1 reep (200g) chocola
  • 4 bakjes quinoa-noten-groente-salade van de Appie (gruwelijk lekker en deze week in de bonus trouwens)
  • 1 bakje hummus
  • mijn spork
  • mijn dopper
  • mijn mini-koeltasje
  • mijn slaapzak (want langer dan de deken, jeweet)
  • een 1/3 cup want het zou toch niet dat die havermout niet precies de goede verhoudingen heeft er zijn grenzen ik ben een beschaafd mens
  • schone onderbroek?

Formule Vega

November 25th, 2014

Afgelopen zondag. Wij stoere roeivrouwen hadden net het ruige novemberweer getrotseerd (12 graden, zon, windkracht 2, vlak water, je kent het wel) en zaten (nog steeds stoer) aan de versgeperste sapjes en warme broodjes, toen we kwamen op het thema tijd.

Ach ja, tijd. En energie, natuurlijk. Een schaars goed waar wij door het kweken van blaren op de handen meer van proberen te krijgen (vraag me niet waarom).

De dag erna moest ik daaraan denken, toen ik moe en een beetje blegh uit m’n werk kwam en wel zin had in eten, maar niet in koken. Gelukkig hoeft dat niet altijd moeilijk te zijn, koken. Waarmee ik bedoel dat ik normaal op doordeweekse avonden natuurlijk vijf gangen van drie sterren fotogeniek godenvoer in elkaar draai met uitsluitend ingredienten die ik op weg naar huis in de berm heb geplukt, maar deze keer dus even niet.

Als je in een half uur, waarvan 20 minuten wazig uit het raam staren en 10 minuten wazig in een pan staren, een compleet schijf-van-vijf veganistisch maal op tafel wilt hebben, dan is het handig als je de volgende dingen in huis hebt:

  • Rijst. Onze rijst heeft 25 minuten nodig om gaar te worden.
  • Een zak of pak gemenge diepvriesgroenten. Zowel de Albert Heijn als de Lidl als de natuurwinkel hebben bio diepvriesgroenten. Kost geen drol (bij de Lidl dan).
  • Een lekker bouillonblokje, ik ga af en toe naar Marqt als ik toch in Amsterdam of Haarlem ben en koop dan een kilo Kallo bouillonblokjes.
  • Een pak tofu, met een smaakje mag ook.
  • Kikkoman sojasaus.
  • Drie dikke eetlepels pindakaas zonder nootjes.

Die zes dingen zijn genoeg, maar je mag natuurlijk zoveel gember, tauge, cassavechips, peper, knoflook, kruiden, gedroogde abrikozen, uien en pinda’s toevoegen als je zelf wilt, of andere dingen.

En dan:

MINUUT 1

Doe de rijst in de rijstkoker (of pannetje), vekruimel het bouillonblokje erboven, doe de diepvriesgroenten erbovenop, giet water erop tot 3 cm boven de rijst (ook wel bekend als ‘ongeveer een vingerkootje’), en zet de rijstkoker aan of de pan op het vuur.

Leg de tofu tussen 2 platte borden met iets zwaars erop (ik gebruikte een weckpot met wekende kidneybonen omdat ik mijn vega-cliché’s liefst op maandag al achter de rug heb). Als je tofu gerookt is of een smaakje heeft hoeft dat niet, die is al geperst.

MINUUT 2 tot MINUUT 19

Kijk wazig uit het raam.

MINUUT 20

Verhit een beetje olie in een koekenpan. Giet de tofu af en snijd ‘m in blokjes. Doe de tofu in de koekenpan.

MINUUT 21

Doe de pindakaas in een klein pannetje en zet op het vuur met een laagje water en een scheutje sojasaus.

MINUUT 22 tot MINUUT 24

Kijk wazig richting pannen.

MINUUT 25

Roer in de pindasaus. Doe een scheutje sojasaus bij de tofu en schep de blokjes om.

MINUUT 26

Kijk wazig. Roep tegen de tafeldekker dat ‘ie de tafel moet dekken en wel nu.

MINUUT 27 – MINUUT 29

Roer in de pindasaus. Besluit dat de tofublokjes omscheppen niet echt hoeft. (Ik houd van zachte tofu met 2 knapperige kantjes.) Tussendoor kun je nog wat extra wazig kijken, dat is een kwestie van smaak.

MINUUT 30

Schep de rijst + groenten goed om in de pan en daarna op de borden. Doe de tofu erbij en creativeer de pindasaus erover. Zet op tafel.

 

Feestbeest

November 19th, 2014

Als out-and-proud vega is de meestgestelde vraag nog altijd: WAT EET JE DAN WÉL?

O en is gluten een plant? (spoilers: ja.)

Dit allemaal dubbel als je bij iemand gaat eten. Er zijn mensen, van bovengemiddelde intelligentie, die je zo’n beetje een complete gealfabetiseerde lijst met synoniemen en kruisverwijzingen moet geven om te zorgen dat ze ook niet met garnalen aan komen zetten (winnaar in deze categorie is mijn overigens erg lieve tante met haar kipsalade, want kip is immers vlees noch vis en ook geen zuivel).

En er zijn mensen die zonder enige verdere instructie dan “beest en zo niet okee, plantjes wel okee” de kokosmelk ter hand nemen en een driesterrenmenu inclusief toetje in elkaar draaien.

Mijn ‘voeder een vega’-reeks heb ik destijds verzonnen voor precies deze situatie. Mensen die mij kennen kennen een veganist, en als ze me ooit langer dan een half uur achter elkaar hebben gezien kennen ze een veganist met honger, ja. Mochten ze de neiging hebben om eten in mij te stoppen, dan kan ik eenvoudig verwijzen naar alle informatie.

Wat wel blijft is dat voor niet-veganisten het vaak nogal wat organisatie vergt om de vega te voederen. Vaak komt dat nog bovenop de organisatie van het geheel waar de vega onderdeel van uitmaakt. En regelmatig heeft de organisator er niet zelf voor gekozen om de plantaardige voedingsuitdaging aan te gaan, maar is de vega een deel van een package deal. Wat mag je op zo’n moment vragen van een persoon? Ik vind het lastig. Heb ik recht op ‘Anna-proof’ eten? Moet ik gewoon altijd een gevuld bakje meenemen? Mag ik vragen of ze alsjeblieft niet met gigantische stukken dood beest gaan zwaaien? Argh. Kom er maar in, moraalpolitie.

categories: Leven | one comment »