Macaroni groen

April 16th, 2014

Het groentepakket van vorige week had onder meer

 • koolrabi
 • sla
 • bleekselderij
 • spitskool
 • prei

Wat moet een mens met koolrabi, is dan de natuurlijke vraag, en dat is eigenlijk een vreemde vraag want koolrabi is net aardappel maar dan lichter, lekkerder. Het antwoord is dus “befobbeld wat je met een aardappel zou doen, meiske.”

Groene macaroni met roerbakgroenten (ofwel ‘macaroni met snotsaus’)

Voor drie grote eters:

300g volkoren macaroni

Snotsaus
2 rijpe avocado’s
3 eetlepels pesto (die van AH bio is kaasloos)
sap van 1 limoen
Peper ‘naar smaak’

Roerbakgroenten
1/2 kleine spitskool uit het groentepakket, ongeveer 1/4 gewone spitskool, klein gesneden
1 prei of 2 uien of 4 lenteuitjes, klein gesneden
Knoflook
1/2 koolrabi, in blokjes
1/4 knolselderij (nog zo’n “wat moet je ermee” die langs niet-groentepakket-weg in de koelkast was beland), in blokjes
2 stengels bleekselderij, overdwars in halvemaantjes
1 groene paprika, in vierkantjes

Bak eerst de ui, dan de kool erbij, dan de knoflook, en zet het water voor de pasta op (met veel zout). Als je daarmee klaar bent kunnen de koolrabi en bleekselderij erbij. Als je daarmee klaar bent kookt het water hopelijk en kan de macaroni er in.

De paprika en bleekselderij zijn naar smaak eerder of later bij te voegen: wil je nog iets knapperigs of niet?

Pureer de avocado’s met de pesto en de limoen. Doe er een beetje kookvocht van de pasta bij als het te dik is.

Giet de pasta af en zet het terug op het vuur. Doe de saus erbij en schep het om tot het een beetje warm is. Zet op tafel, etc.

Risotto met eind-van-de-winter-groenten

April 2nd, 2014

Deze week verblijdde het groentepakket me met

 • prei
 • aubergine
 • bieten (rode)
 • champignons (kastanje)
 • paprika (punt)

De bieten (rode) ga ik roosteren voor in de salade, komt goed uit want ik moest ook nog knoflook roosteren (gewoon een half uur tot een uur in de oven, profit). De aubergines zijn nog een beetje hard. Die mogen dus een paar dagen mediteren over hun lot, en dan snijden we ze in plakken, worden ze gebakken en eten we ze met hummus en geroosterde tomaat.

De champignons (kastanje), paprika (punt), en een van de preien gaan met de courgette van vorige week en een wortel kleingesneden de pan in om even een warming-up te doen voordat ze gezelschap krijgen van een kopje risottorijst, een glas witte wijn, en om de paar minuten een lepel groentebouillon.

Venkelsoep

March 29th, 2014

Deze week in het groentepakket:

 • 1 komkommer
 • 1 courgette
 • 2 venkels
 • 1 zakje winterpostelein
  en misschien nog iets maar dat ben ik dan vergeten.

De winterpostelein hebben we op de pizza gedaan (na het bakken). Net doen alsof het gezond is, pizza. In elk geval was het lekker. Voor de komkommer en courgette hoef ik geen snood plan te bedenken, die komen toch wel op. De venkel daarentegen heb ik niet elke week in huis.

De bollen roken heerlijk, ik verbeeld me dan gelijk dat dat komt doordat het biologisch is. Omdat ze het wel aan leken te kunnen gingen ze de soep in (anders zou ik ze stomen voor in de salade, dan proef je het ook nog wel als het wat minder enthousiaste venkel is).

In de venkelsoep:

 1. 2 bollen venkel
 2. 2 uien
 3. zes aardappels
 4. 250g witte bonen (een nacht geweekt, of uitgelekt uit een potje)
 5. 5 teentjes knoflook
 6. Zout en witte peper

Fruit de uien aan, gooi de rest erbij, wat water tot het half onderstaat, en laat het ±20 minuten doorkoken (langer als je a. gedroogde bonen gebruikt en b. geen snelkookpan hebt). Staafmixer of blender toepassen en klaar! Dikke, romige soep. Wij aten het met brood en hummus. Zoals alles.

 

Boek: Vegan with a Vengeance

December 11th, 2012

“Vegan with a Vengeance” is eigenlijk het omgekeerde van “Puur Plantaardig”. Die laatste ziet er prachtig uit maar stelde me zwaar teleur. VwaV daarentegen heeft precies 0 foto’s en is behoorlijk onoverzichtelijk, maar, oh, het eten!

Dit, dames en heren, is Het Boek met Het Recept van De Chili. Ik maakte De Chili voor een duo-verjaardagsfeestje met 1 veganist en 22 omnivoren en nadat de rook was opgetrokken (dit is chili met chili) wilden ze allemaal het recept. Nou ja, niet allemaal, maar in elk geval mijn schoonmoeder wel en dat telt al voldoende.

Veel recepten in dit boek vragen om zes of zeven verschillende soorten specerijen. Ik bleek ze doorgaans gewoon in huis te hebben. Als je één keer de lokale toko plundert kun je jaren verder.

Dit boek doet aan intimiderende ingrediëntenlijstjes en Amerikaanse maten. Maar de cups en spoons die je daarvoor nodig hebt hangen tegenwoordig al bij de Albert Heijn, dus laat je daardoor vooral niet tegenhouden. En dat intimiderende is alleen op het eerste gezicht. Alles wordt vaker gebruikt dus na een paar recepten zul je zien dat je het al in huis hebt. En ondertussen leer je koken, trouwens.

Ik kan het niet genoeg aanraden!

(Voor een voorbeeld van de intimiderende ingrediënten plus de heerlijkheid van de gerechten, zie bijvoorbeeld de “Jerk Sloppy Joes” op het blog van Moskowitz.)

Weekmenu week 47-48

November 30th, 2012

Deze week was meneer Omnivoor drie avonden weg, wat betekende dat ik me uit kon leven met dingen die hij “een beetje erg veganistisch” noemt (hetgeen makkelijk te fixen is met pindasaus, maar daar heb ik niet altijd zin in). Verder moesten de restjes van een feestje worden verwerkt: de chili (voor 20 man) was schoon op, maar er was nog flink wat hummus en tapenade. En kazen, trouwens, want mijn moeder is een natuurkracht en als zij vindt dat er kaas moet komen komt er kaas.

Woensdag: Linzensoep, brood, tapenade, hummus
Donderdag: Rijst met olijven, paddestoelen en groene linzen (en een restje soep)
Vrijdag: gebakken aardappels, falafel en tuinboontjes
Zaterdag: “Pasta uit de oven” (lasagne met macaroni ipv bladen. Tip: doe hummus door de tomatensaus.)
Zondag: Kikkererwten/spinaziecurry (uit Vegan with a Vengeance, ik probeer elke week iets nieuws te koken)
Maandag: risotto
Dinsdag: pompoensoep met brood, tapenade, en rare kaas voor meneer Omnivoor
Woensdag: Restjes van de curry
Donderdag: Aardappeltjes uit de oven, rodekool met appel en gember, seitanworstjes met olijf en tomaat, kikkererwtenjus (uit Vegan with a Vengeance)
Vrijdag: Rijst met eekhoorntjesbrood, spinazie, kikkererwten en kikkererwtenjus (die gaat nog wel eens langskomen want ik maakte per ongeluk een liter).

Ik had deze week mijn laatste dag (avond) als docent op het huiswerkinstituut. Vanaf volgende week werk ik als programmeur bij een IT-bedrijf. Mijn eerste negen-tot-half-zes-baan! Ik ben benieuwd wat dit voor onze kook- en eetgewoonten gaat betekenen want, zoals mijn omnivoor laatst tegen een vriend zei: “Het is goed in evenwicht, de ene keer kookt Anna, de andere keer ook.” Dat gaat een stuk lastiger als je niet meer om drie uur pas op je werk hoeft te zijn. Aan de andere kant, het is vast makkelijker als je niet om negen uur pas terug bent. We gaan het meemaken.

Vier voordelen van veganisme

November 28th, 2012

1. “Hey, wie heeft deze chocoladeletter opengemaakt?” vroeg meneer Omnivoor. Nou. Ik niet. Het is een melkchocoladeletter. (Hij was het zelf.)

2. De dagen zijn kort en het wordt koud in huis. Wij kijken bij wijze van experiment hoe lang we het uithouden zonder kachel. Nu ben ik de afgelopen jaren door het plantjes knagen zoveel afgevallen dat ik makkelijk een legging (of desnoods twee) onder mijn voorheen strakke broeken aan kon, dus ik zit heerlijk warm op de bank.

3. Over die chocoladeletter gesproken, de Sint gaf mij er ook eentje. Die heb ik aan mijn huisgenoot gedoneerd. In ruil lijkt het me duidelijk dat de superdeluxe veganistische truffels allemaal voor mij zijn.

4. We planden een etentje met het (vrijwilligers)werk. Na de eerste enthousiaste geluiden kwam het traditionele “O, maar… onze vega…” Gevolg: ik mag kiezen waar we heen gaan. Zoals bijna altijd eigenlijk! (Grappig genoeg zijn de collega’s me vervolgens ook nog dankbaar dat ik hen de moeite bespaar, dus is iedereen tevreden.)

En bij dat alles weet ik ook nog eens dat mijn eten goed voor mezelf, de beesten en de wereld is. Dat is toch ook wel fijn.

Voedselcrisis voor beginners

October 15th, 2012

Update: vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. De directeur van Milieudefensie schreef voor nrc.next een opinie over voedselcrises.

Vraag: is het goed voor De Wereld als een westers persoon veganist wordt?
Antwoord: ja. En dan kijken we eens niet naar de milieu-impact (wat dat betreft is het ook enorm positief trouwens).

Waarom?
De prijzen van voedsel zijn enorm aan het stijgen. Dit komt door een combinatie van factoren: stijgende olieprijzen, slechte oogsten (gedeeltelijk door klimaatverandering, gedeeltelijk door stomme pech met het weer), slecht overheidsbeleid, de opkomst van biobrandstoffen en veranderende leefgewoonten.

Met “veranderende leefgewoonten” bedoelt men “Chinezen eten steeds meer vlees”, trouwens. Vlees eten is minder efficiënt dan planten eten (met een factor 4 of meer). Dus als iemand meer vlees gaat eten bij dezelfde hoeveelheid caloriën stijgt de vraag naar, en dus de prijs van, voedsel.

Wat betekent dat, hoge voedselprijzen? Niet dat de kiloknaller voortaan een 800gramsknaller is. Wel dat de prijzen van soja en graan met meer dan 50% gestegen zijn – dit jaar. Als er volgend jaar een goede oogst is zullen ze weer iets omlaag gaan. Maar de langetermijntrend is er een van stijging.

Vervolgens werken er twee factoren samen:

 1. Hoe armer het land, hoe hoger het percentage inkomen dat besteed wordt aan voedsel (minder dan 15% in de Westerse wereld, meer dan 50% in Afrika en sommige Aziatische landen).
 2. De ingrediënten van een “ontwikkelings”dieet stijgen sterker in prijs dan Westers voedsel.

In ontwikkelingslanden krijgt de bevolking dus een dubbele klap: hun voedselprijzen stijgen relatief meer dan de onze, en een stijging heeft een grotere impact op hun bestedingspatroon dan op het onze.

Een rekenvoorbeeld. Stel, je besteedt 10% van je inkomen aan voedsel, en dit stijgt 20% in prijs. Als verder alles gelijk blijft ben je nu 12% van je inkomen kwijt. Wat je over hebt daalt van 90% naar 88%, een relatieve daling van 2,2%. Oftewel, als de voedselprijzen stijgen met 20%, gaat je verder besteedbare inkomen met 2,2% achteruit. Niet leuk.

Maar nu ben je Soedanees. Je besteedt 60% van je inkomen aan voedsel. Bij een prijsstijging van 20% gaat dat naar 72%. Je verder besteedbare inkomen daalt van 40% naar 28%. Dit is een daling van dertig procent. Je “vrij” besteedbare inkomen, om woonruimte, kleding, medicijnen, onderwijs en een iPhone van te kopen gaat dus harder achteruit dan de voedselprijzen stijgen.

Hierbij is nog niet meegenomen dat de prijsstijging in ontwikkelingslanden hoger is dan hier.

Als persoon in een kwetsbaar land ben je dus goed genaaid. Dat weten ze trouwens zelf ook, er is een correlatie tussen voedselprijzen en hoeveelheid revoluties.
Kunnen we hier iets aan doen? Aan het weer niet veel. Aan klimaatverandering, olieprijzen en instabiele dan wel domme overheden een beetje. Aan de leefgewoonten alles. Als je minder of geen vlees en zuivel eet daalt de vraag naar graan en soja. Als de vraag daalt, dalen de prijzen.

Kinderen worden gesommeerd hun bord leeg te eten omdat “de kindertjes in Afrika” heel blij zouden zijn met die spruitjes/spinazie/broccoli.

De kindertjes in Afrika zouden heel blij zijn met het graan dat in de koe daar op uw bord is gegaan.

Hallo Jumbo

June 13th, 2012

Complimenten aan de Jumbo, ondanks dat hun winkelkleur geel is (bah, geel). Ze hebben een hele serie brood-zonder-melkpoeder, en ook beschuit zonder ei en suikerbrood! Vooral dat laatste is fijn want dat betekent dat we nog even niet naar Friesland hoeven te verhuizen, scheelt gedoe.

Nu ga ik eens een beschuitje hagelslag eten.

categories: Leven | no comments »

Tomatenroomsoep (donker-oranje)

June 9th, 2012

Ik geef om onduidelijke redenen bijles Engels aan een jongedame uit groep 8. Die moest voorzetsels en “dingen in en rond de keuken” leren. Dus vroeg ik haar “How do you make soup?” en antwoordde zij “I take the soup out of the bag. I put the soup in the bowl. I put the bowl in the mi-cro-wave.”

Tsja. Haar ouders leven niet van een parttime lerarensalaris.

Soep maken wij natuurlijk zelf, lieve flatscreenkindertjes. Wel zijn we vet hip en hebben wij een staafmixer. Dat is in dit geval relevant (blender of keukenmachine mag ook).

Tomatenroomsoep
Voor- of lunchgerechtje, 2 grote kommen

800 ml gepelde tomaten op sap (2x gewoon of 1 groot blik)
1 kleine ui, 2 bosuitjes of 1/2 dunne prei, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
Zout, peper en kruiden (bv italiaanse kruiden/paprikapoeder/komijn)
60ml olijfolie (wat zo veel? ja zo veel!)
1 oude boterham, in stukjes gescheurd (niet-oud mag ook)

Verwarm een scheutje van de olie en bak de ui-achtige en knoflook glazig. Als je kruiden hebt die beter worden van bakken, voeg die dan ook toe. Doe de stukjes brood erbij en roer alles even om.

Leeg de blikjes tomaten in de pan. Spoel ze schoon met een beetje water en doe dat er ook bij. Voeg het zout en de peper toe. Plet de tomaten een beetje en laat alles 10 minuten pruttelen.

Nu wordt het leuk: staafmix alles tot een enigszins egale massa. Voeg de olijfolie toe en mix verder. De soep wordt ineens dikker, ondoorzichtig en lichter van kleur. Het is een emulsie: een mengsel van microscopisch kleine oliedruppeltjes in water. De kleine druppeltjes worden gemaakt door de staafmixer, en het brood zorgt voor de binding zodat het niet meteen weer in twee delen terugfloept.

I put the soup in the pot. I put the pot on the fire. I blen-der it in-to o-bli-vi-on. That’s how we make soup.

Recept: Pisang Goreng

April 19th, 2012

Je moet als veganist wel een beetje opletten dat het niet te gezond wordt allemaal. Zeker als je, zoals ik, niet wild bent van sausjes en wel van rijst met bonen, groenten en niks.

Mijn diëtiste verlangt dat ik vijf kilo aankom dit jaar. Daar zeur ik graag over. Ik begrijp dat veel mensen er een iets ander perspectief op hebben, je mag me slaan (advies: mik op een minder knokig gedeelte anders doe je jezelf pijn). In elk geval, af en toe een klont vet, suiker en witmeel die bij wijze van gezond excuus bij elkaar gehouden wordt door wat banaan is niet zo heel erg.

De bakbananen moeten reuze rijp zijn (grotendeels zwart van buiten). Ik weet alleen niet hoe je lekkere selecteert: eentje was heerlijk, zacht en romig; de ander melig en draderig. Van buiten waren ze identiek. Wie het weet mag het zeggen.

Pisang Goreng
snack of bijgerechtje voor vier personen 

 

2 grote rijpe bakbananen
100 ml sojamelk
50 ml water
100g zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel gemalen lijnzaad, in een bakje met 2 eetlepels water
Zout
Poedersuiker

Genoeg olie voor een 5cm diepe laag in de pan die je gebruikt

De bereidheid om je keuken, je haar en je hele huis naar vet te doen stinken (of een goede afzuigkap)

Pel de bananen (dat gaat niet zo fijn als met gewone bananen) en snijd ze in vingerdikke plakken. Zet twee grote borden met keukenpapier erop klaar. Verhit de olie in de pan.

Roer de melk, het water, het meel, het zout en de lijnzaadzooi door elkaar.

Prik een plakje banaan aan een vork, roer het door het beslag, laat enigszins uitlekken en deponeer in de hete olie. Doe dit met een stuk of zes per keer. Draai ze na een paar minuten om, en als ook de andere kant mooi lichtbruin is vis je ze er uit en laat je ze uitlekken op het keukenpapier.

Herhaal (je raadt het niet) tot de banaan op is; serveer warm met abject veel poedersuiker.