Voeder een vega: Lunch

Toevallig had ik het er vandaag nog met een vriend over dat Nederlanders lunchen met brood, al dan niet van huis meegenomen. In andere landen vindt men dat buitengewoon vreemd. Maar vanwege die traditie is de lunch waarschijnlijk nog wel het makkelijkst als het om vegavoederen gaat: halfje bruin, pot jam, klaar. (In de aflevering “ontbijt” staat iets meer over broodbeleg.)

Wil je echter een stap verder, dan kan dat ook best makkelijk. Doe een paar pitabroodjes in de toaster, hummus er in (dat is kikkererwtenpasta, in bijna elke supermarkt in de koeling, bij de Turkse groenteboer, of maak het supermakkelijk zelf met het nog volgende recept), wat dungesneden groente (paprika, witlof, gebakken champignons…) en/of falafel (deze week in de aanbieding bij de appie) en je hebt echt een lekker broodje.

Er zijn ook mensen die lunchen met salades. Zelf doe ik dat nooit want daar heb ik te veel honger voor, maar het is natuurlijk wel makkelijk te veganiseren. Om aan eiwitten te komen kun je er (witte) bonen of noten (cashews, walnoten, pecans…) door doen. Gekookte pasta doet het ook goed als extra vulling en avocado’s zitten vol gezonde vetten en dus energie voor de rest van de middag. Vergeet de balsamico-azijn niet. Alles wordt beter met balsamico. (En mocht je van plan zijn het te gebruiken: vergeet de worcestershire sauce vooral wel. Zit vis in.)

Samen met de vorige aflevering heb je je vega nu al een halve dag doorgeloodst. Gefeliciteerd! Een hele prestatie. Het volgende stukje wordt een intermezzo over hoe je al je hokjesgeestlusten kunt botvieren op veganisme, oftewel, wat voor soorten en maten zijn er en hoe kom je er achter wat jouw veganist er voor eentje is? (Tipje van de sluier: vragen.)

Tags: , ,

2 Responses to “Voeder een vega: Lunch”

  1. Suusie says:

    Leuk leuk leuk! Ik kom toevallig op je website en vind het nu al interessant allemaal. :)

  2. Anne says:

    Wat een super leuke blog!
    Leuk die zelfspot :)
    En voeder een vega, ideaal om aan familie en vrienden te laten lezen. Ik blijf je volgen!

Leave a Reply