Bedrijfsinformatiekunde: hoofdstuk 8

Previously:

hoofdstuk 1
hoofdstuk 2
hoofdstuk 3 deel 1
hoofdstuk 3 deel 2
hoofdstuk 4
hoofdstuk 5

Geen paniek als je nu denkt WAT de vorige was hoofdstuk 5 en nu zijn we bij hoofdstuk 8 we hebben toch niet een post gemist? Nee. Hoofdstuk 6 en 7 gaan over interessante dingen en daarom hebben we die al gehad bij Inleiding Informatica. Dus daarom fluks verder met

Hoofdstuk 8: Operationeel excelleren en klantintimiteit bereiken: enterprisetoepassingen

Dat was de titel.

We beginnen het hoofdstuk weer met reclame voor SAP. Gebruik SAP en gebruik het ongewijzigd. Word wat SAP wil dat je bent. Word één met SAP.
Ik ken een paar SAP-consultants die het allemaal irritant vinden als ik het niet eseepie noem maar ik raad je echt aan sap gewoon sap te noemen.
Wél nuttige tips uit deze advertorial: integreer je systemen en zorg voor een ubiquitous language, dwz, terminologie waarover iedereen het eens is. Ik was het er bv niet mee eens dat ik bij mijn vorige bedrijf een ‘resource’ genoemd werd en heb mezelf daarom verwijderd zodat de rest het er rustig over eens kon zijn.
8.1.1 wat zijn Enterprisesystemen?

Enterprisesystemen zijn geïntegreerde modules met een gezamelijke database (dat is helemaal niet per definitie een goed idee, red.), zodat over de gehele breedte van een bedrijf kan worden samengewerkt.

8.1.2 Enterprisesoftware

Enterprisesoftware is een ander woord voor enterprisesysteem.

Enterprisesoftware is ongewoon complex.

(Enterprisesoftware is op precies dezelfde manieren simpel en complex als alle andere software, red.)

“Als bedrijven de meeste winst uit hun enterprisesoftware willen halen, moeten ze de manier waarop ze werken aanpassen aan de bedrijfsprocessen bepaald door de software.” Zie hier waarom bijna iedereen een grafhekel heeft aan enterprisesoftware. In de vorige hoofdstukken was het boek zich daar bewust van, dus ik ben benieuwd wat ze hier nog over gaan melden.

8.1.3 Het belang van enterprisesystemen voor het bedrijf

Enterprisesystemen kunnen toffe dingen en zorgen voor betere informatie voor managers zodat de managers ook meer toffe dingen kunnen.

8.2.1 De supply chain

De supply chain bestaat uit alle leveranciers, leveranciers van leveranciers, etc., en afnemers/distributeurs, afnemers van afnemers, etc, van een bedrijf. Als je een groot bedrijf bent (het voorbeeld hier is Nike) zijn dat er aan beide kanten Veul.

8.2.2 Informatiebeheer en supply chain management

In een ideale wereld met een ideale supply chain hoef je op elk punt in de keten nauwelijks voorraad te houden omdat de leverancier precies op tijd met je spullen komt. Een beetje buffer is echter wel handig.

Het bullwhip-effect houdt in dat ergens achterin de supply chain een piekje ontstaat waardoor er x+1 eenheden nodig zijn ipv x. Het blokje ervoor gaat daardoor voor de zekerheid x+2 eenheden op voorraad houden, die daarvoor wil ook een buffer dus heeft er x+3, en zo leidt één piek tot een consequent veel te grote voorraad eerder in de keten. Hoe nauwkeuriger de informatievoorziening over planningen en actuele vraag, des te kleiner het bullwhip-effect.

8.2.3 Supply-chain-managementsoftware

…is software dat zorgt dat die informatievoorziening en planningen waar we het net over hadden geregeld kan worden. Dit kun je ook in 400 woorden zeggen.

Interactieve sessie: management

Creëer je eigen vraag: probeer bedrijf te zijn wat zowel pesticiden produceert waar de insectenpopulatie door gedecimeerd wordt, en bijvoerproducten voor wilde vogels die geen insecten meer kunnen vinden om te eten.

Maar daar gaat de case verder niet over. Het is wel best interessant, over dat dit bedrijf rekening houdt met de weersvoorspelling en direct communiceert met de systemen van afnemers om tijdens het verkoopseizoen van 100 dagen de voorraad in de schappen en de productie exact op peil te houden. (Hoe ze dat allemaal doen wordt helaas niet vermeld.)

8.2.5 Wereldwijde supply chains en internet

Door internet is communicatie tussen verschillende systemen en verschillende blokjes in de supply chain makkelijker. Zo kun je bv altijd precies een eenheid bijproduceren als er eentje gekocht wordt aan het eind van de keten en heb je veel minder voorraad nodig. Dit kun je ook in 800 woorden zeggen. En een plaatje!

8.2.5 Het belang van supply-chain-managementsystemen voor het bedrijf

Ik probeer echt niet te cynisch te worden, maar hier staat nog een keer wat er in de vorige vier subparagrafen ook al stond. O plus dat je meer verkoopt als je voorraad hebt wanneer de klant het wil zodat ‘ie niet naar een ander gaat.

8.3.1 Wat is customer relationship management?

Concurreren op product is steeds lastiger, dus wil je dat je klanten jou de allerliefste vinden. En dan vooral de klanten die veel bij je kopen. Dus zorg dat je weet welke van je klanten het belangrijkst zijn, en dat je van deze klanten weet wie ze zijn en wat ze willen.

8.3.2 Customer-relationship-managementsoftware

In tegenstelling tot wat je zou kunnen vermoeden gaat deze paragraaf niet over CRM maar over PRM (partner relationship management: als je vooral samenwerkt met andere bedrijven, dwz middenin de supply chain zit en niet aan het eind) en ERM (employee relationship management), om je verkopers te managen.

Sales-force-automation helpt je te focussen op de meest winstgevende klanten.

Leer dit plaatje even uit je hoofd:

Het boek gaat er trouwens telkens blind vanuit dat aanbiedingen doen aan je trouwe klanten het slimst is, maar een collega legde me laatst uit dat je ook de klanten/websitebezoekers die juist niets gaan kopen een aanbieding kunt doen, wat dan kopen ze misschien wel iets ipv niets en levert korting geven je dus geld op, terwijl als je korting geeft als iemand al zou gaan kopen het je juist geld kost. Best wel interessant. (Hij maakt een machine learning tool die helpt klanten hierop in te delen.)

8.3.3 Operationele en analytische CRM

Je kunt bovenstaande toepassingen in twee soorten indelen.

8.3.4 Het belang van customer-relationship-managementsystemen voor het bedrijf

Net als de voorgaande ‘het belang van’-subparagrafen is dit een herhaling van de paragraaf.

Interactieve sessie: organisatie

Gebruik SAP voor alles.

8.4.1 Problemen bij enterprisetoepassingen

Zoals ik al hoopte besteedt het boek een beetje aandacht aan de implementatieproblemen voor standaard enterprisesoftware, maar het gaat helaas niet verder dan opmerken dat er training en ‘fundamentele veranderingen in hoe het bedrijf opereert’ nodig zijn. En het merkt op dat in 66% van de gevallen (twee van de drie, dus) het nieuwe systeem 50% of minder opleverde dan verwacht! wat een ellende – waar moet dit heen

8.4.2 Volgende-generatie-enterprisetoepassingen

Enterprise, the next generation? U heeft mijn interesse!

O helaas, het gaat erover dat de veschillende enterprisesystemen tegenwoordig ook onderling gekoppeld worden. En je kunt integreren met sociale media, zowel voor communicatie als analyse. Superhip!

Morgen wordt het nog hipper, want hoofdstuk 9 gaat over “e-commerce”.

 

hoofdstuk 1
hoofdstuk 2
hoofdstuk 3 deel 1
hoofdstuk 3 deel 2
hoofdstuk 4
hoofdstuk 5
hoofdstuk 8
hoofdstuk 9
hoofdstuk 10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.