Studeren aan de Open Universiteit

Sinds dit semester ben ik, na eerder al een paar losse vakken gevolgd te hebben, officieel student informatica aan de Open Universiteit. Dat betekent dat ik drie vakken per semester volg, van elk 5 studiepunten. 15 studiepunten van elk 28 uur in 22 weken = 19u/week.

Hoe is dat? Nou, best slecht voor je sociale leven, op de eerste plaats. Nu hou ik niet van een sociaal leven hebben dus ik vind dat niet zo erg. En ik krijg er voor terug dat ik vakken volg samen met de engelachtige Aisha en mijn sister-from-another-mister Willemijn, dat is erg tof.

Verder ben ik in plaats van 36 uur 32 uur gaan werken zodat ik elke woensdag aan de studie kan. En had ik zojuist uitgetypt hoeveel ik naast die woensdag aan m’n studie kwijt ben, maar dat vond ik deprimerend dus dat heb ik gewist.

Waarom vind ik het toch supermegageweldig om deze studie te doen? Voor een deel omdat de vakken leuk zijn. Dwz dit semester vond ik één vak ronduit geweldig, één vak saai en één vak behoorlijk verschrikkelijk. Maar het geweldige vak duurt het hele semester en de andere twee vakken maar elk een kwartaal, dus netto heb ik 50% geweldig vak.

Maar een belangrijker deel op dit moment is dat het lukt. Ik denk niet dat ik mijn gemiddelde zes jaar lang op summa cum laude-niveau kan houden, al zou dat wel heel tof zijn, serieus, dat is toch best vet eigenlijk, maar, ik krijg het zelfs voor elkaar om redelijk bij te blijven met een vak dat ik 10% nuttig en 90% dingendoordekamergooi-level vreselijk vind. En dat kunnen is een life hack die enorm waardevol is. Ik heb het afgelopen half jaar zoveel geleerd over planning, motivatie, m’n eigen leerproces, en al die andere dingen die normale mensen voor hun 23ste al schijnen te weten, maar goed, op sommige vlakken ben ik gewoon niet zo heel slim en duurt het bij mij allemaal wat langer ;-)

Dit alles klinkt nog niet echt als goede reclame voor mijn studie geloof ik. Maar ik vind het dus echt heel tof! Van de zes vakken die ik tot nu toe heb gedaan hadden vijf goed tot uitstekend materiaal (al had ik wellicht wat andere keuzes qua inhoud gemaakt), en dat is voor een studie die je in principe verder zonder docent kan doen een prestatie van formaat.

Ik had mezelf als experiment een half jaar gegeven om te zien of het volledige studieprogramma volgen iets voor me zou zijn. Intussen heb ik voor het komende kwartaal al twee nieuwe vakken klaarliggen, en daar heb ik enorm zin in. Benieuwd of ik die studie afkrijg voor ik omval :)

One thought on “Studeren aan de Open Universiteit”

  1. Dit is voor mij ook wel herkenbaar.
    In een vorig leven studeerde ik informatica aan de TU Delft. Maar ik was altijd alleen maar goed in vakken die ik leuk vond. Voor de rest kon ik weinig motivatie opbrengen. Daarbij hielp het niet echt dat ik van jongs af aan al ‘handig met computers’ was, en eigenlijk voordat ik aan mijn studie begon al best redelijk kon programmeren.
    Waar ik had moeten studeren, was ik vooral ook met eigen hobby-projectjes bezig, of was ik aan het bijbeunen voor anderen.
    Uiteindelijk dan maar fulltime gaan werken, want ja, werk is minder vervelend dan studeren, en geld is ook leuk. Papiertje was kennelijk ook niet nodig.

    Maar een aantal jaren geleden begon mijn zoveelste leven, en vond ik dat ik van mezelf toch dat papiertje maar moest halen. Daarmee zou ik het wellicht toch verder schoppen qua carriere. Daarnaast wilde ik voor mezelf toch alsnog bewijzen dat ik dat gewoon kan. Dingen afmaken enzo.

    Begonnen bij de Open Universiteit, en dat ging best lekker eigenlijk. Kennelijk ben ik met de jaren beter geworden in het doen van vervelende taken, en scoorde ik ook op de saaie meuk gewoon goed.

    Inmiddels ben ik bezig met afstuderen voor mijn Master Software Engineering. Ik ben er dus bijna, en ik denk niet dat ik nog omval. Dat papiertje gaat er komen :)

    Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.