Sluisvaren for fun and profit

Landgenoten, het is tijd om afscheid te nemen van een traditie. Afscheid nemen doet pijn en deze specifieke traditie zit diep ingebakken in onze volksaard, maar als we de handen ineen slaan (in figuurlijke zin), dan kunnen we hier als natie doorheen komen en sterker en standvastiger de glorieuze toekomst intreden. Ik weet het zeker denk ik.

Ik bedoel de traditie waarbij ‘s lands plezierbootjesvaarders de sluis in varen volgens het schema “krijsende vrouw op het voordek, schreeuwende man op het achterdek, schurende boot langs de sluiswand”. Nog los van dat je vaak beter de vrouw aan het roer kan zetten (want mannen zijn doorgaans sterker en kunnen in geval van nood beter afhouden) – dat geheel terzijde.

Een boot aanleggen in de sluis doe je zo:

0. Doe wat de sluiswachter zegt.

 1. Vaar in normaal, rustig tempo de sluis in. Niet vol gas maar zeker ook niet te sloom, want a) dan heb je geen roer meer en b) achter je wordt het complete chaos.
 2. Leg indien mogelijk (en niet te gek weer) aan aan lagerwal. Je komt namelijk heus wel weer weg.
 3. Lijntjes liggen netjes klaar etc.
 4. De voordekker gaat op het breedste punt van de boot staan (bij ons is dat bij de stag) met de achterlijn in de willige knuistjes. De achterdekker vaart tot voor in de sluis en stuurt dan vlak langs de muur.
 5. De voordekker legt de lijn om de bolder, wat heel makkelijk kan want staat op het breedste stuk en wordt vlak langs de muur gestuurd.
 6. De voordekker geeft de lijn aan de achterdekker, die hem met een slag om de kikker vasthoudt (of even belegt).
 7. De achterdekken geeft rustig gas naar voren.
 8. De boot vleit zich als magisch tegen de muur! :o :o :o
 9. De voordekker legt de lijn om de voorbolder.
 10. De achterdekker geeft zijn (m/v) lijn aan de voordekker, die zich comfortabel halverwege het schip op het kajuitdak neerzet en geniet van het verdere spektakel in de sluis, en gaat thee zetten en koekjes of soep halen.
 11. ???
 12. PROFIT

Twee slotopmerkingen: als er veel stroom is in de sluis (bv bij zoet-zoutscheidingen) helpt het om een beetje pronto te zijn met je voorlijn, en is het wel erg fijn als de achterdekker zelf kan gooien. En als je geen ervaren roerganger hebt… oefen dan een paar keer. Bij een steiger. Zonder dat het halve Markermeer achter je ligt te wachten om de sluis in te mogen. Dat helpt. Succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.