Leesvoer (11)

Marie Curie was niet alleen geniaal, geniaal en briljant als onderzoeker, tijdens de eerste wereldoorlog bouwde ze mobiele röntgenscanners, leidde vrouwen op om hiermee te kunnen werken, en scheurde er ook zelf mee langs het front.

“We doen de achterdeur op slot, ja, vanwege de erfzonde, haha.” Prachtig verhaal over een priester (eerst dominee) van de zeer oude stempel, met grote liefde.

De Westelijke Jordaanoever is onderdeel van de Palestijnse territoria, dus als je als Palestijn een Palestijn slaat kom je voor de Palestijnse rechter. Maar het is ook door het Israëlische leger bezet gebied, dus als je een Israëli slaat kom je voor de Israëlische militaire rechter. En ook als je iemand aanzet tot geweldloos protest. Ik was gefascineerd door de rechter, die zelf in bezet gebied woont, maar wel binnen dat nogal curieuze systeem als doel heeft om objectief en rechtvaardig te zijn.

Roeien is een sport voor lange mensen, de heren van de nationale 8 zijn doorgaans allemaal boven de 1.90. Om ook landen met een lagere gemiddelde lengte een kans te bieden zijn er ook wedstrijden voor kleinere roeiers. Alleen hebben ze de grens niet op lengte gebaseerd, maar op gewicht. Gevolg: lang ben je, dun kun je worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.