In vier stappen naar gegarandeerd misschien een relatie

Veel autisten zijn ongewenst vrijgezel. Ik niet, ik ben alleen heel soms ongewenst niet vrijgezel. Bijvoorbeeld als de huisgenoot vindt dat ik mijn rotzooi op moet ruimen. Buiten dat is mijn relatie wel een positief element in mijn leven, of zoals mijn psycholoog het noemt, “een beschermende factor die mede bepaalt dat cliënte kan functioneren op niveau 1”.

Ben jij nou autist en wil je ook zo’n beschermende factor? Dit is hoe ik de huisgenoot aan de haak heb geslagen.

1. Internetdaten

Ik zou een boek kunnen schrijven over alle romantische misverstanden in mijn leven, ware het niet dat ik alleen weet dat die er geweest zijn doordat andere mensen me het hebben verteld. Ik ben helaas niet van de details op de hoogte. Mocht je bindingsangst hebben, dan kan ik je de negentienjarige Anna aanraden! Die kun je rustig een keer of zes naar de bioscoop slepen, mee uit eten gaan, en strandwandelingen onder de sterrenhemel maken, en dan is ze oprecht blij dat jij ook wat meer wilt oefenen voor Inleiding Astrofysica en denkt er verder niets van.

Ik heb wel een paar keer een relatie opgelopen in het echte leven, maar dat wist ik doorgaans als laatste. En ik heb wel eens iets gewild wat het echt niet ging worden – dat wist ik ook als laatste.

Nu hoeft die ellende niet meer want er is internetdaten. Internetdaten heeft twee enorme voordelen:

  1. Je weet van elkaar dat je in principe met iemand wilt daten.
  2. Je hebt de tijd om na te denken over de meest sprankelende, grappige en diepzinnige teksten.

Zo gaf de toen nog toekomstige huisgenoot mij toen wij aan het internetdaten waren zijn e-mailadres “voor al je levensvragen” en moest ik natuurlijk een zeer sprankelende en diepzinnige vraag stellen, waar ik gelukkig gewoon een dag over na kon denken. Het werd “waarom is het fijner om je nagels schoon te maken met een geodriehoek dan met iets wat er speciaal voor gemaakt is?” en we zijn inmiddels ruim zes jaar getrouwd, zo zie je maar weer dat geodriehoeken werkelijk altijd nuttig blijven.

2. Kennismaken

Als je met iemand hebt gebabbeld en je vindt elkaar leuk is het tijd om kennis te maken. Ik kan je aanraden dit te doen met een gebroken voet zodat je tijdens het kennismaken veel pijn hebt en geen kant op kan. Voor mij werkte het.

Mocht je voet breken op dit moment niet uitkomen, dan kun je compenseren door te gaan wandelen. Wandelen heeft als groot voordeel dat het op prikkelarme plekken kan, je elkaar niet de hele tijd aan hoeft te staren, en er altijd dingen zijn om over te praten.

2a. Obsederen

In het kennismakingsstadium is er een aandachtspunt: obsessie. Als je net als veel autisten de neiging hebt om obsessief te worden kan het heel goed dat dit nu gebeurt. Herken het en deal ermee, want het zit je relatie in de weg.

Realiseer je dat de persoon waar je ondertussen waarschijnlijk geobsedeerd door bent een fictie is die wel gebaseerd is op een echt persoon, maar niet hetzelfde is als die persoon. Die fictionele persoon is misschien perfect compatibel met je en kan fantastisch mooi veters strikken en weet ik wat. Als je dit gaat verwarren met de realiteit en je echte persoon blijkt anders zit je straks met een rouwproces omdat je iemand mist die nooit bestaan heeft. Het is honderd procent toegestaan om heerlijk te fantaseren, maar blijf je realiseren dat de echte persoon anders is, en waarschijnlijk veel interessanter, want gaat onverwachte dingen doen.

3. Projecteren van al je hoop en angst voor de toekomst

Dit stadium slaan we over.

4. Daten

Als je kennis hebt gemaakt en zij vinden jou leuk en jij vindt hen leuk begint het echte daten. Nu is het een tijdje geleden dat ik voor het laatst aan het daten was, maar ik weet nog dat o.a. je goudvis doodgaat (RIP Kurkuma) en je date stofzuigt en je vloer dweilt, tenminste dat deed de toen-nog-niet-huisgenoot elke keer als hij bij mij thuis kwam. Voor de meeste steden heeft Google lijstjes van gratis en goedkope leuke dingen om te doen. Het maakt niet zoveel uit wát je doet want het gaat toch om het samen iets doen.

4a. Wanneer kom je uit de kast?

Als je date neurotypisch is weet ze waarschijnlijk niet precies wat autisme inhoudt. En helaas is de kans best groot dat hij het een beladen term vindt. Daarom zou ik niet expliciet zeggen dat ik autistisch ben tot ik in het echt met iemand kennis heb gemaakt. Ondertussen kan je, en dat ik ook zeker wél doen, vertellen over sommige eigenschappen. Ik zou bijvoorbeeld absoluut zeggen “ik spreek liever niet in de kroeg af want als er veel achtergrondgeluid is kan ik je niet verstaan.” Tegen de tijd dat je in het echt kennis hebt gemaakt heeft je date hoogstwaarschijnlijk wel door dat je licht excentriek bent en kun je ook uitleggen wat autisme in jouw specifieke geval inhoudt.

4b. Wat als ze mij niet leuk vinden?

De kans is best wel groot dat een date liever niet verder wil daten. Tenslotte vinden de meeste mensen meer mensen niet leuk dan wel. Ga ze niet vragen wat er dan niet leuk is, want dat kunnen ze meestal niet zeggen. Waarschijnlijk zijn jullie immuunsystemen te identiek en rook je daardoor onbewust niet goed of zo. Bovendien heb je niks aan zo’n uitleg want je date heeft dan een grafhekel aan mensen die overhemden dragen in plaats van t-shirts, de volgende vindt dingen met knoopjes misschien wel juist helemaal de bom.

Kijk even terug naar stap 2a, geef jezelf een bak vegan Ben & Jerry’s, en besluit dat je beter af bent met iemand die jou echt leuk vindt.

5. Nog lang en gelukkig leven

Haha nee. Na daten komt (soms) samenwonen en dat is ontzettend moeilijk want er komt stofzuigen bij kijken en nog erger, douchegewoontes. Maar dat is een onderwerp voor een andere keer.

One thought on “In vier stappen naar gegarandeerd misschien een relatie”

  1. Ook erg behulpzaam voor niet-autisten. Helaas wist je zelf nog niet dat je in de kast zat toen ik je adviezen nog heel goed kon gebruiken.
    Impliciet geef je het belangrijkste advies: bekijk het met humor. 🦶🥾

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.