Je bent zelf een bijzondere interesse

Een mokje met plaatjes van vuurtorens erop
Één van de fijnste features van autisme vind ik de Bijzondere Interesses. Een bijzondere interesse houdt in dat je iets zó leuk vindt dat neurotypische mensen het niet meer kunnen volgen.

Niet-autisten hebben soms de neiging om als ze iets niet kunnen volgen te concluderen dat er dan wel iets mis mee zal zijn. Daarom noemen ze het ook wel “beperkte interesses”. Ik vind het vooral rot voor ze dat ze zelf geen bijzondere interesses hebben, want bijzondere interesses zijn de bom.

Stel, één van de volgende dingen gebeurt:

  • Er vliegt een staartmees voorbij
  • Een luchtballon zweeft over
  • We varen langs een vuurtoren

Dan heb ik, hoe rot ik me daarvoor ook voelde, stante pede een FANTASTISCHE dag.

En het werkt (in iets mindere mate) ook al met plaatjes! Als de huisgenoot zijn luchtballonsokken aanheeft ben ik gelukkig. Daarom staan er vuurtorens op mijn koffiemok op het werk en op de kalender op de wc thuis, staartmezen op de kom waar ik mijn haakwerk in bewaar, en luchtballonnen op mijn pyjamabroek. Met elk van die dingen gaat mijn humeur instantané een paar stappen omhoog.

Nou zou ik graag zo’n autist zijn die dan ook gelijk alle vuurtorens aan de Atlantische kust kan onthouden, maar helaas. (In plaats daarvan onthoud ik alle keren dat ik iets heb gedaan waar ik me voor schaamde.)

Dan zeggen er mensen, ja maar Anna, jíj bent niet beperkt door je beperkte interesses, je doet ook nog andere dingen, je ziet mensen en zo. Waarop ik zou willen zeggen, praat eens met de persoon die weet dat mijn roeiafspraken altijd op 1 komen. Hij heeft tijd, ik ben toch vuurtorens aan het Googlen. Waarom zou je voor iemand die zijn hele vrije tijd aan de treintjes op zolder wil besteden en daar blij van wordt beslissen dat dat niet okee is?

Mijn interesses helpen me juist! Ik durf bijvoorbeeld best in m’n eentje op skiffkamp (met een groep 😬😬😬), want ik weet dat er dan geroeid gaat worden en ik over roeien mag praten. Ik ga ook mee op vogelexcursie (met een groep 😱😱😱) als ik weet dat er grote kans is op staartmezen. Omdat ik weet dat ik blij ga worden ervaar ik veel meer ruimte om dingen te doen die ik vervelend of eng vind.

Mijn beperkte interesses zijn geen beperking. Vaak zijn ze een middel om juist mijn vleugels uit te slaan.

Een witkopstaartmees op een tak
En als je dit snoetje kan weerstaan ben je zelf bijzonder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.