Een oude wijnton in gebruik als regenton, vier emmers vol water, twee grote gieters en een prullenbak vol water

Het mysterie van de man die in de regen de planten watergaf

Als je toevallig vaak terwijl het rotweer is door Utrecht-Zuid wandelt heb je hem misschien wel eens gezien: de man die in de stromende regen de tuin staat te begieten. Ik zie het regelmatig. Het is dan ook mijn man.

Waarom, vragen mensen zich af (meestal de buren want zoveel mensen lopen hier niet terwijl het regent), geef je de tuin water terwijl het regent? Is dat niet de core business van regen? Is dit oneigenlijke concurrentie? Het antwoord is simpel maar je moet er even een verandering van perspectief voor maken. Het is niet zo dat de tuin op dat moment het water nodig heeft. Het is dat het water de tuin nodig heeft.

Het zit zo. Onze regenton zit aangesloten op de regenpijp waar alle regen die op de achterkant van ons huis valt op uitkomt. Dat is nogal wat. Als de ton vol zit loopt dit water het riool in.

Regenwater in het riool willen we niet, om meerdere redenen: bij grote buien kan de boel overlopen, het legt extra druk op de waterzuivering, en we willen het water zelf hebben als de droogte toeslaat. Daarom tappen we het af de ton in. Maar wat als de ton vol zit en er komt een bui aan?

Onze tuin kan doorgaans veel meer water opnemen dan wat de bui erop laat vallen, en dan wordt het nuttig gebruikt. Dus als de ton vol zit is de huisgenoot al voor de bui aan het gieten. En als hij aan de late kant was… tijdens de bui.

Ben je geïnspireerd en wil je zelf aan de slag met duurzaam waterbeheer rond je huis? Op Amsterdam Rainproof staan heel veel tips die ook werken buiten Amsterdam. Voor mensen zonder tuin hebben ze ook ideeën!

Een oude wijnton in gebruik als regenton, vier emmers vol water, twee grote gieters en een prullenbak vol water

3 thoughts on “Het mysterie van de man die in de regen de planten watergaf”

  1. Hmhm, logisch…maar je kan de overloop van de regenton ook niet op de regenpijp aansluiten en de tuin in laten lopen, via een wadi bijvoorbeeld. Scheeltje een hoop werk. Natuurlijk is dat prima werkje en ook hartstikke zen enzo, maar echt, als je ouder wordt heb je de puf of tijd niet meer voor dit soort taken.

    (je kan ook een IBC onder je terras ingraven en die gebruiken als grijswateropslag en gebruiken om je wc door te spoelen…maar goed, dat is dan wel heel offgrid)

    1. Ja dat zou ik heel graag willen, alleen de klei onder onze tuin is ondoordringbaar. (Dat wordt geregeld herontdekt. Van de week nog door de heren die bij de buren een schutting wilden plaatsen.) Als we dat willen moet het door het dak en dan een tank op zolder, maar dat is best precair met lekkage en zo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.