Connecties

Ik was voor een collega een dockerfile aan het maken, dat wil zeggen een rijtje instructies waarmee je snel een soort computer-in-je-computer kan maken waar sommige software al kant en klaar op staat. Omdat ik dat niet zo vaak doe is dat een tamelijk langdurig proces: schrijven, laten draaien, constateren dat het niet werkt, foutmelding googlen of typefout vinden, zelf voor hoofd slaan wegens typefout, corrigeren, laten draaien…

Uiteindelijk wil je dat je rijtje instructies perfect is. De computer voert het uit en komt tot een eindproduct waarvan je kunt voorspellen hoe het werkt. De truc is zorgen dat alle onderdelen met elkaar samenwerken en niets onderling in de war raakt. Daarom maak ik hier ook zo’n bestandje voor: zodat alles bij elkaar staat en mijn collega’s niet elke keer het wiel opnieuw hoeven uit te vinden.

een breiwerk, nog op de naald, met een klein hoekje roze, een groot vlak groen en een streep grijs

Tijdens het draaien van mijn test-bestandjes moest ik af en toe even wachten tot m’n computer klaar was, en om de boel in mijn hoofd nog enigzins op een rijtje te houden doe ik dan geen ander werk, maar ga ik even breien.

In dit geval met drie kleuren garen tegelijk, die elk volgens een eigen schema gebreid willen worden, terwijl ze netjes proberen samen te werken en niet onderling in de war raken.

Gelukkig heeft iemand een mooi bestandje voor me geschreven en hoef ik niet het wiel uit te vinden.

 

2 thoughts on “Connecties”

  1. De combinatie breien dat al eeuwenoud is en programmeren is fantastisch. Was dat er maar geweest toen ik ingewikkelde Scandinavische truien breiden.
    Jij verheft het nieuwe breien tot kunst.
    Succes met je nieuwste product. Het ziet er toch nog heel ingewikkeld uit maar wel heel mooi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.