Meer eiwitten eten

Er zijn twee dingen, niet meer en niet minder, waar alle long covid-hulpverleners het over eens zijn:

  • minder doen
  • meer eiwitten eten.

En dat doen we dus braaf.

Meer eiwitten eten is sowieso hip, kijk maar naar de “protein” snacks in snoep- en koelvak in de supermarkt. Die verbergen dat de meeste mensen meer dan genoeg eiwit eten, ook veganisten. De kans is dus groot dat als je dit leest je er niets aan hebt. Sorry.

De hoeveelheid eiwit die wij moeten verstouwen is theoretisch zo groot dat de fysio al zei dat het onhaalbaar is voor ze wist dat we geen vlees en zuivel eten. Er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om het beter te doen dan als je er niet over nadenkt.

De fysio raadde ons aan om per maaltijd te kijken hoe je er extra eiwitten aan toe kunt voegen.

Ontbijt: ik eet altijd havermout of brinta. Door daar zaden of pitten bij te doen kun je de hoeveelheid eiwit flink ophogen! Zo hebben hennepzaad, pompoenpitten en chiazaad ongeveer 30% eiwit qua gewicht. Een eetlepel van elk is dan al 15 gram eiwit. Dat gaat best hard. Ik eet nu dus wat minder havermout in mijn havermout en wat meer pitten.

Bij de lunch eten wij meestal brood, en dat vullen we aan met een soep, reep of shake van Orangefit. Beetje een zwaktebod maar wel makkelijk. De soep is best lekker. De rest is… niet super vies.

‘s Avonds hebben we bijna altijd tofu of tempeh bij het eten en soms een andere vleesvervanger. Vroeger hadden we of een vleesvervanger uit de supermarkt of iets van peulvruchten. Nu doen we vaak allebei. Kikkererwten en witte bonen kunnen bijna overal bij zonder dat ze de smaak erg beïnvloeden, in de pastasaus en soep kun je linzen kwijt. Een paar gnocchi minder en dan boterbonen erbij, edamame door de salade, of tuinbonen, gekruide tofu en een uitje bij elkaar is gewoon super lekker en voelt niet als “gezond doen”. Als je je eten begint te bekijken vanuit het perspectief “welke peulvrucht kan ik hierin fietsen” wordt het bijna leuk. Wij weken en koken peulvruchten al jaren zelf, we hebben zelfs twee snelkookpannen, maar gelukkig wordt de kwaliteit van kant en klaar geweekte bonen ook steeds beter. (Beet-er. Haha. ha.)

Oh, en alle zuivelvervangers op basis van haver hebben trouwens een voedingswaarde van niks en kan je net zo goed niet eten.

Met al deze acties komen we ongeveer op 75-85% van wat we volgens de rekenmethoden zouden moeten eten, maar ik ga echt niet eten als een bodybuilder als ik niet ook naar de sportschool mag.

Het chocoladeniveau in je bloed moet ook op peil blijven, tenslotte.

One thought on “Meer eiwitten eten”

  1. Het chocoladegehalte in je bloed op peil houden is essentieel voor de kwaliteit van leven.

    En om meer eiwitten toe te voegen, af en toe afwisselen met pindarotsjes of chocola met amandelen?

    Het is in ieder geval fijn om te lezen dat jullie langzaam maar zeker in een opbouwfase zitten, hoe traag die dan ook voelt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.