March 12th, 2017
Ik ben op wandelvakantie en ik houd van Goede Voorbereiding*. Dus is het half negen ‘s avonds, maar mijn ontbijt, second breakfast, elevensies, lunch en snackjes voor tussendoor staan al klaar of zitten in mijn tas.
Het menu voor morgen (en overmorgen, en woensdag):
Ontbijt: havermout met genoeg zaden en pitten om zes generaties koolmezen op groot te brengen
Tweede ontbijt: Twee wraps met amandelpasta en rucola
Lunch: zonnatura kant-en-klaarzakje
Tussendoor: wortels, een appel, elitehaver en drie nakd-reepjes
Ik ben wel benieuwd hoe lang de rucola het houdt, eventueel zal ik halsoverkop een lichtverlepterucolafestijn aan moeten richten. Maar daar heb ik stiekem wel zin in. Al dat passen en meten geven me instantaan trek in wat eigenlijk niet mag.
* dat is de positieve formulering. Je zou ook kunnen zeggen: ik ben een gigantische neuroot.
March 11th, 2017
Dit zijn ongeveer 11000 kilocalorieën (plant linksboven niet meegerekend). Ik ga vier dagen wandelen (of korter, als ik het wel gezien heb), dat betekent dat ik óf extra boodschappen moet doen óf elke dag frietjes moet eten. Want koffie met appeltaart onderweg zit er natuurlijk niet in. En ik heb 3500 tot 4000 kcal per dag nodig: 2000 om te bestaan en 1500 tot 2000 voor het wandelen.
Alles op deze foto is te krijgen bij een gewone supermarkt, behalve de amandelpasta en de fruitkeks in hun kekke roze foliejasje. Dat heb ik expres gedaan want ik wilde weten of het kon. Ik had nog veel meer mee kunnen nemen, want ik ontdekte dat de appie om de hoek Clif bars heeft(!). Maar toen had ik de nakd-repen al in m’n mandje en vond ik het wel prima zo.
Ik word een beetje verdrietig van de hoeveelheid plastic. Maar het is ook wel lekker makkelijk.
October 3rd, 2016
Jongons ik was gisteren op een veganistische oorlogsboot. Echt waar! En daarna aten we een beetje saai maar vooral vegan en ik hoefde niets te vragen want het was gelabeld bij Exki op Amsterdam CS.
Naast die boot verkochten ze t-shirts dus ik had vandaag aan de lunchtafel interessante discussies met mijn collega’s, over de al dan niet inherente waarde van biodiversiteit en zo. Leuk voor de hele familie.
Die boot was van Sea Shepherd en ze hebben ook een kookboek, welke ik natuurlijk direct heb besteld, stay tuned.
Ik weet niet of het mijn activistische kledij van vandaag was (ik was eigenlijk toen ik begin 20 was gestopt met dat soort statements) of het denken over koken voor grote groepen vega’s, maar ik kreeg ineens enorm zin in hét vega groepsgerecht uit mijn studententijd: macaroni met spinazie en boursin.
Nou ja, ik kreeg zin in het platonische ideaal van macaroni met spinazie en boursin, want als ik terugdenk aan die Euroshopper-macaroni met diepvriesspinazie en vette zoute huismerk-kaasklodders krijg ik eigenlijk niet echt trek. En de wintertraining is begonnen dus er moesten echt meer eiwitten bij. Hier kwam ik op uit.
voor twee grote veganisten
200g volkoren macaroni
400g verse spinazie, liefst met stengels, gewassen en fijngesneden (ook de stengels, textuur, je weet)
2 grote uien of equivalent aan kleine uien, in halve maantjes
1 kopje kikkererwten, geweekt en gekookt (of witte bonen of ogenbonen)
1 eetlepel pesto (AH biologisch is vegan)
4 eetlepels hummus
Zet een pan water op met flink zout en kook daar de macaroni in. Fruit de uien bijna-glazig en schep er proppen spinazie heen tot alles geslonken is. Roer er de pesto, hummus en kikkererwten doorheen en warm goed door.
Serveer met een donatiepotje voor Sea Shepherd.
July 27th, 2016
De laatste maanden waren gevuld met heel veel werk, heel veel roeien, en twee heerlijke weken vakantie. (De Walvis op Terschelling is niet vegavriendelijk. Nou ja, wel voor -tariërs, ze hebben zelfs tarisch bittergarnituur, maar voor veganisten hebben ze… olijven. En verder niets.)
Mijn vriendin Laura kwam ongeveer honderd jaar geleden eens eten (moeten we inderdaad weer doen!) waarbij ik haar onderwierp aan een van onze favoriete gerechten, namelijk Willekeurige Groenten Met Pinda-Tomatensaus. En rijst en aubergine en tofu. Maar het gaat hier op de pinda-tomatensaus. Of ze het recept mocht? Ja natuurlijk!
Enige probleem: er is geen recept. Ik heb het oorspronkelijk wel uit een kookboek – ik denk Vegan Eats World of anders Vegan With a Vengeance – maar ik heb een hekel aan maatbekertjes etc. afwassen en als het meer dan 3 kruiden heeft maak ik het alleen met kerstmis of zo. En dan laat ik nog de helft weg. Dus alles wat ik maak evolueert/devalueert binnen drie keer maken naar ‘gooi wat dingen bij elkaar in hoeveelheden die er goed uitzien’.
Mijn suggestie zou zijn: deze dingen in deze hoeveelheden, voor 4 mensen:
Willekeurige Groenten
2 blikken gepelde tomaten op sap
1 groot blikje tomatenpuree (zo’n dubbelhoog geval)
3 eetlepels pindakaas van alleen pinda – met berg, oftewel zoveel als je op je eetlepel kan krijgen. Bij slappe drilpindakaas: lepel extra, misschien zelfs twee.
2 cm gember
2 grote theelepels komijn
1 rode peper
Uien, veel knoflook, een goed bouillonblokje, en alleen als je het al hebt staan citroensap of zo.
Nou is de truc dat je de Willekeurige Groenten of wat er anders in de saus gaat belanden eerst bijna gaar laat worden in een waterige saus. Daar mogen de uien en knoflook en specerijen en geplette gepelde tomaten met hun sap al inzitten, maar de tomatenpuree en de pindakaas nog niet. Dat gaat namelijk aankoeken, aankoeken is afwas, en ik heb een hekel aan afwas.
Als de Willekeurige Groenten richting gaar aan het worden zijn in niet teveel waterigs (dat ‘richting gaar’ en ‘niet teveel’ is waarschijnlijk waarom het nooit wat geworden is met mij en experimentele natuurkunde) doe je de volgende truc: neem een soepkom, neem een soeplepel of twee kokend waterig spul uit de pan met zo min mogelijk stukjes erin, en roer daar de puree en de pindakaas door. Dat begint met DIT WORDT NOOIT WAT en gaat behoorlijk snel over in HEY HET WERKT, subcategorie WAT IS DIT VOOR SMERIG BRUIN SNOT. Neem een likje. Lekker, he?
Roer het smerige bruine snot door je waterige spul, dat gaat nu vrij makkelijk al plakt het aan alles, en hoppa. Willekeurige groenten in heerlijke saus.
Niet heel vetarm, zoals je je kunt voorstellen – erg handig als je elke dag moet roeien (ik was een weekje elke dag aan het roeien en op dag 3 zei m’n coach dat ik 900 calorieën per dag extra zou moeten eten. Eigenlijk. Dat is echt lastig als je van Team Plantjes bent).
Gember bewaar ik trouwens in de vriezer en wat ik nodig heb rasp ik er dan af, dat gaat makkelijk want hard bevroren. Met schil en al. Living on the edge en zo.
April 6th, 2016
Vuistregel: als je een nieuw recept drie keer kookt in drie weken is het een winnaar.
Onze Rechtstreex-coordinator had knolselderij over, dus ik nam er drie mee. Maar drie knolselderijen is wel HEEL veel linzensoep. Bovendien zit er nog voor 6 maaltijden linzensoep in de vriezer. Er moest iets radicalers aan te pas komen.
Dus cut out the middle man: knolselderijsoep, sec. Nou ja, niet héél droog. Het heeft geen sterke smaak maar wel genoeg om interessant te zijn.
1 knolselderij
3 aardappels
3 wortels (liefst witte, dan blijft je soepje zeer Elle Koken-verantwoord wit)
1 prei
2 tabletten lekkere bouillon (bv zonnatura)
evt. peterselie (ik ben zelf geen peterseliefan, maar dit is zoiets waar je peterselie bij doet), om te garneren
Groene groente, om te garneren
Voeg alles behalve de groene groente samen, zet het onder water, kook, blender.
Garneer met peterselie en geblancheerd groenvoer voor een megaculinair effect.
February 13th, 2016
Mijn baas had het laatst bij de koffie tussen neus en lippen door over ‘maart’, ‘overuren’ en ‘uitbetaalregeling’. Ah. Zo.
Het is niet zo dat we in ons team zestig uur per week maken, ook niet in het hoogseizoen, maar ik weet van mezelf wel dat ik gigantisch gaar word van lange dagen. En als ik gaar ben voel ik een stuk minder behoefte om andere dingen gaar te maken, bv. eten. (Al heeft koken doorgaans een zeer positieve uitwerking op mijn humeur.)
Vervolgens kom je in een vicieuze cirkel van kant-en-klare pizzabodems, ovenpatat-met-niks en depri macaroni terecht, wat niet echt helpt bij het fris ende fruitig de volgende dag weer verder gaan. Daar moest dus iets gebeuren. Ik ben immers Volwassen en Verantwoordelijk en zo.
Dus trotseerde ik op zaterdag(!!) de Ikea, om een diepte-investering te doen in vriezerbestendige glazen bakjes met deksel (4x formaat ovenschotel-voor-twee en 8x formaat soepkom-voor-één) en 17 plastic vriezerdoosjes (die samen minder kostten dan één zo’n glazen schaal, want iets met economie). Toen heb ik me 3 uur lang boosgemaakt in de keuken en nu zit er allemaal soep en stoofschotel en zo in en moest onze tweede vriezer aan.
Valt eigenlijk best mee hoeveel je kunt produceren als je gewoon non-stop kookt.
En toen moest ik boodschappen doen want alle groenten waren op en we hadden nog geen avondeten. Enfin.
Ik ben vriezerrecepten aan het verzamelen om ook de rest van de doosjes die we nog hadden vol te krijgen. Tips zijn welkom! En ik heb er ook een paar van onze al bestaande favorieten bijgedaan. Nu maar hopen dat dat die de vriezer overleven.
En dat ik de bovenmenselijke zelfcontrole aan de dag kan leggen om niet zes van deze bakjes te kopen. (Als je me ooit ergens mee wilt lokken: ik heb een diepe liefde voor modulaire opbergers.)
September 15th, 2015
“Weet je wat, ik word veganist, want tofu is een miljoen miljard keer lekkerder dan slavinken,” zei niemand in de geschiedenis van de mensheid.
Tofu heeft niet de allergeweldigste reputatie. Terwijl het wel allergeweldigst lekker is kan zijn! Als je dat niet al vindt, hier een paar tips om je van gedachten te laten veranderen.
- Skip de tofu van de Appie want vies. Andere supermarkten hebben meestal het merk Bio+, die is een stuk beter. Toko’s hebben soms verse tofu, vaak geweldig! (Als je graag kijkt naar tekenfilms over het bezorgen van verse tofu, die bestaan.) Skip vooral ook de supergoedkope pakjes van dubieuze herkomst trouwens, ook vies.
- Zorg voor de juiste voorbewerking. Als je de tofu in een saus gaat verwerken of iets anders waarvoor het stevig moet zijn, vries het dan eerst in en laat het weer ontdooien voor je het verder verwerkt. Wordt ‘ie steviger van. Als het voor het roerbakken is: persen! Daar heb je speciale persen voor maar als je het blok in twee gelijke stukken snijdt en een eindje van elkaar legt voor de stabiliteit kan het ook tussen twee snijplanken met iets zwaars erop. Ik gebruik daarvoor een weckpot met linzen want ik ben een wandelend cliché. Als wij in een land zouden leven waar je 2948 verschillende soorten tofu kan krijgen in de supermarkt was dit niet nodig want dan koop je extra stevige tofu. Maar die hebben wij normaal niet.
- Droog je tofu af. Met een tot op dat moment schone theedoek. Voorzichtig. Maar grondig.
- Niet marineren. Marineren is onzin. Het trekt niet in en het verpest je korstje.
- Bak het, in een beetje olie, op hoge temperatuur, tot één kant een korstje heeft. Als je blokjes hebt ipv plakjes: af en toe omschudden/scheppen (voorzichtig!) tot 2-3 kanten een korstje hebben.
- Draai om en wacht tot de andere kant tot ongeveer halverwege mooi-korstje-stadium is.
- Als je wilt dat je tofu een extra smaakje heeft, gooi er dan op dit moment 3 eetlepels rode wijnazijn en 3 eetlepels Kikkoman overheen, of iets anders waar je trek in hebt.
- Schep om en/of laat verder bakken tot het korstje compleet is.
- Als je een roerbakgerecht maakt, haal dan nu de tofu uit de pan, bak de rest, doe de saus erbij, en schep de tofu er op het laatst doorheen.
- Er is geen stap 10. Dat zou overmatig gecompliceerd zijn.
Ik eet hier moeiteloos een pan van leeg, maar misschien ligt dat aan mij.
June 21st, 2015
Zondag: linzensoep en minibroodjes met humus, en rucola en snijbiet uit de tuin! Nog even wennen dat mijn snijbietliefde niet meer wordt beperkt door het aanbod van de biowinkel.
Maandag: bloemkoolcurry met rijst en grote hoeveelheden gebakken tofu.
Dinsdag: Pompoensoep! En voor het stempeltje in ons hippiepaspoort rijstwafels met hummus en gespruite linzen.
Woensdag: Vanzelfsprekend weer pompoensoep want het is niet toegestaan dat in tweepersoonshoeveelheden te maken. Plus restje bloemkoolcurry.
Donderdag: Rijst met gemengde groenten en pindasaus voor meneer Flexanist (ketchup voor mij)
Vrijdag: PEAK KONIJNENVOER rijst met groene linzen en mungbonen, gestoofde kool en snijbiet uit de tuin, rucola uit de tuin, wortels en bleekselderij met ogenbonenhummus, het laatste beetje pompoensoep, en een gepofte zoete aardappel toe.
Zaterdag: Salade van rijst met groene linzen, gepofte zoete aardappel, gebakken aubergine en zonnebloempitten met dressing van mirin, rijstazijn en sesamolie in de trein van Amsterdam naar Eindhoven. Glorieus.
June 13th, 2015
Donderdag: Gerstsalade en speltsalade van de appie en een bak kerstomaatjes (het was bureau-picknick-avond op het werk)
Vrijdag: alles wat we nog in de koelkast hadden, burp.
Zaterdag tot zaterdag: curry met zoete aardappels, gnocchi met groenten, barbecue, havermout, frietjes met ketchup, soep, DUITS BROOD, griesmeelpudding, brötchen, tortilla’s, macaroni met rode saus, dingen die ik ben vergeten, en een paar liter zeewater.
June 3rd, 2015
Donderdag: pindasoep. Ik hoopte het eigenlijk voor twee dagen te maken want op vrijdag moet ik altijd vroeg weg. Maar ik had buiten de intense pindasoepliefde van mijn huisgenoot gerekend.
Vrijdag: kliekjes en tomaten-‘room’-soep (de room kwam in dit geval van meegepureerde witte bonen).
Zaterdag: Curry van spinazie met kikkererwten en wâldbeantsjes, met rijst + gedroogde abrikozen. Het geheel zag er zo geweldig cliché hennepchakragimseldynamisch uit dat ik er maar zonnebloempitten overheen heb gegooid om het plaatje helemaal af te maken.
Zondag: Macaroni met tomatensaus. Alleen was de tomatensaus in de praktijk linzensaus. Het restje was maandagavond ineens verdwenen, illustratief voor de levensverwachting van peulvruchten in dit huishouden.
Maandag: Meer spinaziecurry! En bloemkool-tomaatcurry! En rijst met pompoenpitten + rozijnen + komijn. Meer curry, meer beter.
Dinsdag: Bloemkool-tomaatcurry van gister met gewone en zoete aardappels uit de oven.
Woensdag: PANNENKOEKEN!