Wat-je-in-huis-hebt-curry

Mensen zeggen regelmatig tegen me dat ik er best wel als een normaal mens uitzie, en helemaal niet zo veganistisch (wat dat ook moge betekenen. Waar herken je een veganist überhaupt aan? Het ontbreken van de geitenwollen sokken?). Ik roep ook vaak dat je prima voor mij kunt koken zonder dat je naar een speciale winkel hoeft. Misschien staat er naast je in de rij bij de appie wel een undercover vega (kan iemand even de muziek van Jaws opzetten?).

Maar ik vermoed dat elke full-time veganist toch wel met enige regelmaat naar de natuurwinkel en/of de toko zal gaan. En aan mijn voorraadkast is dat ook zeker te zien. Vandaar dat wat voor mij een wat-je-in-huis-hebt-curry voor een omnivoor wel eens een fiets-de-halve-stad-door-curry zou kunnen zijn.

Curry combineert natuurlijk standaard met rijst. Ik ben een barbaar, dus ik deed het in pitabroodjes met een schep bonenspruitjes voor de knapperigheid (en omdat ik het nu eenmaal in huis had, rauwe groene paprika lijkt me ook lekker). En als je je bedreigt voelt in je Hollandsheid: met aardappelen kan het ook prima.

Dit kun je gerust aan vleeseters of vegetariërs voeren zonder dat ze doorhebben dat het veganistisch is.

Bereidingstijd: 20 minuten
Categorie: hoofdgerecht
voor 2 personen

Ingrediënten
1 eetlepel olie
1 eetlepel gele currypasta (controleer of er geen garnaal e.d. in zit)
1 theelepel mosterdzaad*
1 theelepel korianderzaad*
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1/2 rode peper, in kleine stukjes
200g gerookte tofu*, uitgelekt
8 wortels, in stukjes
1/2 stronk broccoli, in roosjes
150 ml kokosmelk
Zout

*: de koriander en mosterd kun je gerust weglaten (al is dat wat betreft de mosterd met pijn in m’n hart, en het voelt wel alsof je echt aan het koken bent). Gerookte tofu is ongeveer 1200x zo lekker als gewone, maar in deze context maakt het niet zo heel veel uit, dus daar hoef je niet perse voor om te fietsen. Veganistische curry vind je door bij de toko alle ingrediëntenlijstjes af te gaan.

Verhit de olie in een pan waar alles in gaat passen. Bak het korianderzaad en mosterdzaad met het deksel op de pan totdat ze gaan poppen. Voeg de curry, knoflook en peper toe en roerbak een minuutje of wat, tot alles lekker ruikt.

Verkruimel de tofu en roer het door de curry (het zijn wel een beetje natte “kruimels”). Blijf af en toe roeren. Voeg een beetje water toe als de boel aan dreigt te bakken.

Zet ondertussen de wortels en broccoli op in een stoommandje, of kook ze, tot nog-net-niet-gaar (3-4 minuten).

Giet de wortels en broccoli af en doe ze bij de curry. Voeg de kokosmelk toe. Roer het goed door, zout naar smaak, en laat de boel even doorwarmen. Als je het soort curry wilt waar je niet meer met je ogen dicht kunt identificeren wat ooit wat was kun je nu even de afwas doen, anders af en toe in de groente prikken tot het je lekker lijkt. Klaar.

One Response to “Wat-je-in-huis-hebt-curry”

  1. koken en genieten…

    […]Vies, saai, moeilijk en duur » Wat-je-in-huis-hebt-curry[…]…

Leave a Reply