Voeder een vega: avondeten

Macaroni met ketchup gaat ook vervelen.

Dus, je hebt al met je veganist ontbeten en geluncht, en nu heeft hij alweer honger (leuk he, voedsel met een lage caloriedichtheid). Paniek!

Gelukkig is er iets waar je altijd op terug kunt vallen en dat is het veganistische equivalent van “aardappelen, groente, vlees”. Tripjes naar exotische winkels niet noodzakelijk, eindeloze variatie zo geregeld: a grain, a green, and a bean. Oftewel iets graans, iets groens, en iets boons. Van mij mag “kruiden” ook in het rijtje maar dat allitereert/rijmt nou eenmaal niet lekker.

Dus, hoe werkt dat in de praktijk? Heel makkelijk: verdeel je keukenkast of boodschappenmand in drie secties:

Graan: rijst, pasta, tarly, couscous, noedels, brood… neem als het enigszins kan de volkoren/zilvervliesversie, daar zitten voedingsstoffen in waar je altijd meer van kan gebruiken en een veganist al helemaal.

Groen: alles kan, natuurlijk, dingen als paprika, courgette, tomaat, wortel en prei zijn lekker makkelijk.

Boon: Zie het hele schap potjes in de supermarkt. Vergeet vooral ook de linzen niet. Overigens is zelf koken vanaf gedroogd zowel goedkoper als (veel) lekkerder, maar dat kost wel tijd (een nacht weken plus drie kwartier koken is standaard).

Dit combineert dan bijvoorbeeld tot rijst met linzen, tomatenpuree en Italiaanse kruiden, met daarnaast een bergje geroerbakte paprika-in-drie-kleuren. Of couscous gemengd met stukjes gekookte wortel, samen met prei, champignons en witte bonen met een scheutje ketjap. Of gebakken plakjes aubergine met daarop een schepje tarly en gebakken gerookte tofu (tofu is soja is boon) met courgette.

Dit zijn allemaal simpele, “doordeweekse” opties die echt lekker worden door er kruiden bij te gooien of het graan-gedeelte te koken in bouillon of zo. Vasthouden aan de drie pijlers hoeft echt niet altijd, maar het is bijna automatisch een garantie voor een qua voedingswaarde volledige maaltijd (met voldoende eiwit, vitamines, etc) en dat is wel lekker makkelijk.

Door in deze termen te denken kun je gewoon een supermarkt inlopen en daar beslissen waar je zin in hebt. Extra voordeel: doorgaans staan de granen, bonen en verse groenten vlakbij elkaar en de zuivel- en vleesafdeling kun je overslaan (tenzij je sojayoghurt als toetje wil of zo). En dan noemen ze vega-koken ingewikkeld ;)

Leave a Reply