Recept: Twee toetjes

O help, veganisten eten geen zuivel. Dus ook geen crème brûlée, kaasplankjes, oeufs à la neige, omelet sibérienne, chocoladesoufflé, en meer van dat soort dingen die omnivoren allemaal dagelijks maken en naar binnen werken.

Wat nu? Geen nood! Hierbij twee desserts die misschien niet zo subtiel van compositie zijn als kant en klare vlaflip maar wel lekker. Het zijn er twee tegelijk omdat als je de tweede maakt je net zo goed meteen de eerste ook kan maken. En vice versa.

Gepocheerde perziken

Nagerecht, 4 personen
Bereidingstijd ±30 minuten

Ingrediënten

4 gewone of (liever) 8-12 wilde* rijpe perziken
500 ml zoete witte wijn
2 eetlepels agavesiroop (of honing voor de niet-puristen)
1 vanillestokje

Verwarm de wijn met de agave in een pannetje. Snijd het vanillestokje in de lengte open en pruts het merg los. Doe merg en buitenkant in het pannetje en breng het zachtjes aan de kook.

Zet ondertussen een grote pan water op (of gebruik een flinke waterkoker) en zet een bord, een beslagkom met echt koud water en een soeplepel of schuimspaan klaar. Kook de perziken dertig seconden, vis ze voorzichtig uit het hete water, dump ze in het koude water tot ze makkelijk aan te raken zijn en schuif de velletjes er af.

De ontvelde perziken mogen 10-15 minuten pocheren in de zacht kokende wijn, of totdat ze mooi zacht zijn als je er in prikt. Haal ze dan uit de pan, laat de siroop nog een kwartiertje of zo stevig inkoken, en serveer op een bord met een lepel sojayoghurt, een koekje of stukje cake, en daarover een beetje siroop. Dat kun je dan geheel Gordon Ramsey-achtig op elkaar balanceren en zo, jeweet. Muntblaadje erbij.

Sjiek!

Perzik-blauwe bes-vanille-wijn-sorbetijs

Nagerecht, twee personen
Bereidingstijd ±5 minuten (plus een nacht)

Ingrediënten

1/2 pakje blauwe bessen (diepvries, AH of natuurvoedingswinkel)
Pocheersiroop

Gisteren heb je voor een etentje met vrienden gepocheerde perziken gemaakt, vanavond hang je knus met alleen je veganist op de bank en heb je geen zin om moeite te doen maar wel om genoemde vega iets buitengewoon lekkers te voeren. Lepeltje voor lepeltje.

Nou dat kan!

Gister had je namelijk nogal wat siroop over (of niet maar dan waren je toetjes waarschijnlijk een kliederboel). En wel de inhoud van een ijsblokjesbakje. Doe de siroop in het bakje en vries in. Het wordt veel minder hard dan gewone ijsklontjes en dat is handig, want als je het dan in de blender of het kleine notenhakbakje van de mixer of desnoods onder de staafmixer gooit met een half pakje bevroren bosbessen erbij en dan stevig blendert of hakt of mixt krijg je dit:

hetwelke geen vet, suiker, soja, gemalen eenhoornhoef, noten, pinda’s of e-nummers bevat maar wel een heerlijk zoete complexe smaak heeft door de wijn en de vanille.

Het smaakt alsof er wel TIEN minuten werk in zit, op z’n minst. Veel plezier ermee.

*Wilde perziken zijn helemaal niet wild. Wel plat. Ik kende ze van vakanties bij mijn moeder en zag ze tot mijn vreugde nu ook bij de groenteboer in Nederland. Ze staan in dit gerecht erg sjiek, vooral als je hele kleintjes hebt en ze zo half op elkaar stapelt.

 

Leave a Reply