Recept: regenboogsoep

Een veganist zonder linzen is als een taart zonder slagr… O wacht. Als een appeltaart zonder appel. (Tenminste, dat geldt voor deze veganist, er zullen er vast ook zijn waar het cliché niet opgaat.) Ik besloot linzensoep te maken voor m’n avondeetpakket van de volgende dag en het kwam niet eens bij me op dat ik niet genoeg rode linzen in huis zou hebben, want meestal ligt er nog wel een kilo ergens in een hoekje.

Niet, dus.

PANIEK!

Gelukkig had ik nog 14 andere soorten peulvruchten in huis, en zo ontstond de regenboogsoep.

Waarom de naam? Omdat “Linzen- en erwtensoep” of “soep met(/van) linzen en erwten” klinkt als iets afgrijselijks en dat is dit niet. Verder is er momenteel buiten nogal een zondvloed gaande en bestaat dit op de paprika na (en die is niet essentieel voor het gerecht, hoewel wel erg lekker) uit spul dat je rustig veertig dagen op een ark mee kan nemen, als je het maar een beetje droog weet te houden. (Een soep zonder bijbelreferenties is als een taart zonder zijwieltjes.)

Over de kruiden: je kunt er wel een of twee weglaten, als je denkt dat je het verder helemaal niet gaat gebruiken. De smaakpolitie fronst hierover en wil ook opmerken dat men eigenlijk met hele kruiden moet werken, die even roosteren in een droge koekenpan en dan malen in zo’n klein elektrisch koffiemalertje. Ik zou de smaakpolitie er op willen wijzen dat macaroni met ketchup ook best een maaltijdoptie is en ze niet moeten zeuren. Maar als ze me zo’n malertje cadeau willen doen houd ik me zeker aanbevolen.

Regenboogsoep

Hoofdgerecht, 4 personen
2,5 uur waarvan 10 min. actief

1 ui
200g gele spliterwten (toko)
200g rode linzen
Een melange van gerookt paprikapoeder, chilipoeder, turmeric, gemalen komijn, gemalen karwijzaad en kardamom, van elk 1-4 theelepels, naar smaak
zout
olie
1 paprika
verse koriander

Snipper de ui. Fruit het in de olie, samen met de specerijen. Voeg als het geurig is de erwten en linzen toe met 1.5 liter water en zout naar smaak, laat 2 uur doorkoken. Dien op met verse koriander en een bergje paprika in flinters.

Als je dit maakt met alleen maar linzen hoeft het maar een half uur te koken trouwens, maar dan is een nachtje de smaken laten doortrekken ook geen slecht plan.

PS: mijn voorliefde voor gerookt paprikapoeder is in de foto terug te zien (dat is die donkerrode massa links). Ik kende paprikapoeder alleen van die strooiertjes voor op de camping, o horror. Er is echt nog een wereld aan heerlijkheden te ontdekken :)

PS2: de naam is natuurlijk extra leuk omdat het uiteindelijke gerecht eruitziet als modder.

Tags: , ,

2 Responses to “Recept: regenboogsoep”

  1. Arnie says:

    Hoi ik las op , een recept voor lineonszep. Ik heb deze gemaakt maar vind deze linzen soep nogal wat lafjes van smaak. Heb jij een goede tip om deze lineonszep wat lekkerder te maken?

    • anna says:

      Hoi! Linzen smaken van zichzelf niet echt sterk. Dus je zult het van de kruiden moeten hebben. Het makkelijkst is een currymix halen bij de toko en dat erdoorheen doen – en dan niet lafjes maar gelijk minstens een eetlepel. Goede bouillon wil ook helpen, ik ben dol op de blokjes van Kallo maar die zijn wel aan de prijs (zoals alles bij Marqt).

Leave a Reply