Hersenloze pannenkoekjes

Ik had trek in pannenkoeken, maar ik kreeg eters van het soort dat de uitnodiging aanneemt met “ja, komt mooi uit, ik ben wel weer toe aan een keer gezond eten”. Nu kun je gezond-achtige pannenkoeken maken maar dat mag niet van mijn religie (er zijn grenzen), dus werd het maar een bak curry en deze als toetje. Vrij kort daarna bleek dat ze ook makkelijk genoeg zijn om om kwart voor zeven ‘s ochtends nog zonder lenzen in* te maken.** Dat is wel een beetje mijn definitie van makkelijk.

Pannenkoekjes

Nagerecht (4 personen) of ontbijt (2 personen)
Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten:
1 cup (zie noot) sojamelk
1 cup meel (ik gebruikte volkoren)
1/2 zakje bakpoeder (1 eetlepel)
Zout
Zonnebloemolie
Eventueel citroenrasp of kaneel of maanzaad of iets anders…
Beleg (poedersuiker, stroop, pindakaas…)

Noot: de “cup” is een Amerikaanse volumemaat, van 236 milliliter. Erg nauw hangt het niet want meel heeft geen extreem stabiel volume en met deze hoeveelheden bakpoeder maakt iets meer of minder ook niks uit. Oftewel: theekopje meel en theekopje melk werkt ook prima.

Dit zijn geen Nederlandse pannenkoeken; ze zijn VEEL luchtiger en het beslag is wat dikker. Ook smaken ze zoetig door de sojamelk (als je dat vies vindt is ongezoete melk gebruiken een goede eerste stap). O ja, mocht je -tariër of omni zijn: dit werkt waarschijnlijk niet met “gewone” melk*** want sojamelk is bindend. Misschien dat een lepel arrowroot het oplost.

Meng het zout, bakpoeder en meel (maakt het veel uit als je iets vergeet en dat er later doorheen gooit? nee) in een beslagkom. Voeg de sojamelk toe. Roer (met een lepel, echt geen mixer nodig) tot de klontjes er uit zijn. Roer er een scheutje olie door. Als je nog iets extra’s wilt toevoegen kan dat hier. (Ik zou het niet met te zware dingen als stukjes appel doen, maar laat het vooral weten als je dat gedaan hebt.)

Verhit wat olie in de pan. Maak kleine pannenkoekjes met een eetlepel beslag per stuk. Ze zijn dik: je ziet een randje aan de onderkant, als dat droog is kun je ze omdraaien. Aangezien het hier echt min of meer om gebakken lucht gaat zijn ze een stuk sneller klaar dan je verwacht als je Hollandse pannenkoeken gewend bent (ik raakte in de war door de dikte).

Stapel op een bord. Overgiet met stroop of zoiets. Eet.

*of dat ook verstandig is is natuurlijk een ander verhaal
**ik had wel het meel en de melk de avond ervoor al afgemeten.
***koemelk is een stom woord

Leave a Reply