Recensie: “Recepten voor mini potjes”

Ik heb een handige verjaardag: die zit ver genoeg van Sint en Kerst om er niet helemaal een marathon van te maken, maar dichtbij genoeg dat alle “dit is nou net een leuk cadeautje”-dingen in de winkel liggen.

Zo werd ik verblijd met het pakket “Creatief Culinair: recepten voor mini potjes”, wat bestaat uit een boekje met ±50 recepten, en zes kleine aardewerken schaaltjes met deksel zodat je daar ook subiet mee aan de slag kan.

Er zijn een paar dingen interessant om meteen al te weten:
– Het is omni
– Het is vertaald uit het Frans
– Het is niet samengesteld voor de potjes die er bij zitten

Om met het laatste te beginnen: de recepten in het boek zijn bijna allemaal voor “8 tot 12” potjes. Daarbij verdwijnt er rustig een halve peer of twee sneetjes brood in zo’n potje, wat met deze echt niet gaat lukken. Alleen door twee delen is dus niet genoeg en sommige recepten, die hangen aan dat iets (een nectarine bijvoorbeeld) mooi in het potje past gaan helemaal niet werken. Dan zal je naar de kookwinkel moeten, wat toch wel een beetje jammer is.

Dan punt 1 en 2. Negen van de recepten zijn veganistisch of bevatten alleen niet-essentiele zuivel (room, melk) dat zonder meer te vervangen is. De rest hangt helaas extreem op dierlijke ingrediënten. Daarbij worden de foie gras, rundermerg en bloedworst niet geschuwd (alors!). Ik wil niet eens weten of er een goed veganistisch alternatief voor rundermerg is.

De opmaak van het boek is verder mooi, met hier en daar een “huh?”-momentje, zoals dat er regelmatig drie soorten gerechtjes op de foto staan, met maar twee recepten ernaast. Zal wel een verkapte IQ-test zijn. Er zitten grappige ideeën in, zoals plastic pipetjes met dressing gebruiken bij de opmaak. De vega-waardige receptjes zijn zeker leuk en ik verwacht ze allemaal wel eens te gaan maken. En dan geef ik het boekje waarschijnlijk door aan een omni die al grotere potjes heeft (iemand belangstelling?).

Courgettetagliatelle met citroen en munt
Een heel eenvoudig receptje om uit te laten komen hoe lekker courgette kan zijn als je even niet aan het nadenken bent hoe je genoeg calorieën binnen gaat krijgen.

“Voor 8 tot 12 potjes:”
2 mooie courgettes
Sap van 1 citroen
12 cl olijfolie
1/2 bosje verse munt
Zout en peper uit de molen

Spoel de courgettes en dep ze droog. Snijd de courgettes met een mandoline of een spiraalsnijder (noot: heb je nog een kaasschaaf liggen? Werkt prima) in de lengte in flinterdunne plakken van 3 mm dik (heet dat tegenwoordig flinterdun?). Dompel de plakken 30 seconden in kokend, gezouten water. Laat ze dan schrikken onder de koude kraan. Laat ze goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.

Doe de courgettes in een schaal. Sprenkel er het citroensap en de olijfolie over. Bestrooi met zout en peper en fijngehakte blaadjes munt. Zet minstens 1 uur in de koelkast.

Rol 2 of 3 plakken courgette op tot dezelfde doorsnee als de potjes en schik ze er op een decoratieve manier in. Garneer met een toefje verse munt en dien direct op.

(Ik heb ook nog een boek over zeilen voor mijn verjaardag gekregen. Helaas nog geen recept in kunnen ontdekken, maar ik ben ook pas bij hoofdstuk 2.)

3 Responses to “Recensie: “Recepten voor mini potjes””

 1. koken en genieten…

  […]Vies, saai, moeilijk en duur » Recensie: “Recepten voor mini potjes”[…]…

 2. Jos says:

  Ik kom per ongeluk op je site en heb nu de tijd die ik moest besteden aan huishoudelijke activiteiten benut met in een deuk liggen om je stukjes!! Ik vind je echt heel grappig (0:

  • anna says:

   Dankjewel, wat een mooi compliment! Al is het huishouden natuurlijk een buitengewoon ernstige zaak en moet ik me diep schamen dat ik je ervan af heb gehouden.

Leave a Reply