Brownies

Men wilde een dessert en het dessert werd brownies (rest van het menu: pompoensoep met zelfgebakken brood, stoofpeertjes, geroerbakte rode kool en gepofte aardappel met roquefort voor de barbaren). Brownies zijn nog niet zo makkelijk, zonder eieren: mijn vorige poging werd een vette kledderzooi, die daarvoor chocoladecake. Droge chocoladecake.

Op veganbaking hebben ze blijkbaar het ultieme recept, dus dat maar geprobeerd.

Hier is het vertaald naar maten waar een Nederlander iets mee kan (klik voor groterder):

Links de originele hoeveelheden, rechts dat keer anderhalf (voor twee kleine springvormpjes, ik heb geen brownievorm) met minder suiker want het leek me zoet zat. En 60 gram chocola is 9 blokjes. Dan een half uurtje op 180 graden. Duidelijk?

Okee, misschien niet helemaal :)

Brownies

4,5 eetlepels water
3 eetlepels gebroken lijnzaad

300g meel (ik deed 150g volkoren + 150g bloem)
klein theelepeltje baksoda

10 eetlepels cacaopoeder
60g chocola (ik had Delicata extra bitter)
1 theelepel zout

100ml kokend water

400g suiker
130g margarine, gesmolten (ik had in kleine stukjes, ging prima)
2 theelepels vanilleextract

Verwarm de oven voor op 180 graden…

Doe het lijnzaad en het water in het blenderbakje van de staafmixer. Sloop uitgebreid. Zet opzij om plakkerig te worden.

Hak de chocola in kleine stukjes (ik heb een staafmixer met TWEE blenderbakjes en ben een gelukkig mens). Doe het met de cacao en het zout in een beslagkom. Voeg het hete water toe en roer tot een egale massa (dik, glanzend, het ziet er echt uit alsof je iets lekkers aan het maken bent). Doe de suiker, vanille en de margarine erbij. Roer flink door. Hopelijk heb je een solide lepel. (Dit gedeelte kan ook nog wel met een mixer, maar dat is minder leuk.)

Meng het nu met het meel + de soda. Kleine beetjes meel tegelijk en niet overmixen! Het wordt veel dikker dan niet-vega, je moet het echt in de vorm worstelen.

Nu moet het zo’n 25 minuten worden gebakken. Ik gebruikte hier een gasoven voor (stand 3), en na 17 minuten was het aangebrand aan de bovenkant maar aan de binnenkant nog iets te nat. Beetje jammer. De smaak was wel uitstekend. En als het afkoelt wordt het iets minder nat. Hopelijk gaat het in een modernere oven beter. Update: een dag later was “nat” overgegaan tot “perfect”. En de proefkoniomnivoren die het mochten testen waren enthousiast. Dus laten we maar niet zeuren.

Leave a Reply