Recensie: “Puur Plantaardig”

Puur Plantaardig

Antoinette Hertsenberg & Jacinta Bokma

Voor mijn verjaardag, inmiddels alweer geruime tijd geleden, kreeg ik onder andere dit kookboek. Een echt 100% veganistisch kookboek! Geen vertalingen, teleurstellingen, aanpassingen, onmogelijkheden, smerige troep, nee, alleen maar dingen die ik “mag” en dan ook nog eens geschreven door Nederlanders, dus met ingredënten die hier te krijgen zijn.

Wat een feest. Verwacht je dan.

Uit de inleidingen van de beide schrijfsters is af te leiden dat ze beide part-time veganist zijn (een van de twee noemt dat “niet roomser dan de paus”). Dikke prima, de oppergod der vegetarische kookboekenschrijvers (Mark Bittman) eet zelfs vlees, dus dat hoeft echt geen probleem te zijn.

Het is een prachtig vormgegeven boek, met veel uiterst appetijtelijke plaatjes. Alles is in kleur. De recepten zijn opgedeeld per gang (ontbijt, voor, hoofd, na) en er is een sectie feestelijk, inclusief barbecue.

Maar dan, maar dan. In de inleiding merkt mevrouw Hertsenberg op dat je wat preciezer moet koken dan bij vegetarische gerechten. Geen idee waar ze dat op baseert, maar ik geloof haar op haar woord.

Helaas zijn er wat foutjes in het boek geslopen. Zo materialiseert er in het recept af en toe een ingrediënt dat niet in de lijst stond, en mag je zelf bedenken hoeveel kokosmelk er in de kokossaus zou moeten. Bij de groentetaart en de mayonaise staan wel alle hoeveelheden maar is enige burgerlijke ongehoorzaamheid geboden, anders eindig je met een enorme bonk korst respectievelijk een smakeloze smurrie (met prachtige textuur, dat dan weer wel). De linzenburgers vertellen niet wat voor linzen er in moeten, en ja, dat maakt wel uit. Precies koken? Niet op deze manier dus.

Ook jammer: niet alles is “puur plantaardig”. In quorn zit ei, en in veel soorten beschuit ook. Van mij mag je daar prima mee koken, zeg dan alleen niet dat je recept veganistisch is. Het zou niet nodig moeten zijn alles nog eens te controleren.

Al met al vind ik het helaas een beetje een teleurstellend boek. De recepten zijn leuk, maar -na een redelijk uitgebreide steekproef- nogal “net niet”. Je kunt ze gebruiken als inspiratie, maar om daar nou een heel boek voor te kopen… Twee en een halve ster.

Leave a Reply