Gewoontes en formules: from scratch in een noodvaart

Gezond eten is voor mij een prioriteit.

Mijn werk, mijn koor, een leefbaar huis, sociale contacten, meerdere keren per week sporten en boeken verslinden zijn OOK een prioriteit.

Ik eet 100% plantjes en minstens 80% gezond (niemand komt aan mijn plakje kandijkoek bij de lunch). Daarbij proberen we het ook een beetje betaalbaar te houden: we kopen wel eens sojayoghurt en regelmatig brood, tofu, tempeh en de een of andere plantenmelk, maar voor de rest komt bijna alles wat in de pan gaat als los identificeerbaar ingredient door de achterdeur binnen.

Hier worden daarom bonen geweekt, seitan gekneed, hummus geblenderd en broden gebakken. Ergens tussen dat werken, kwelen, dweilen, kletsen, fietsen, roeien, hardlopen en lezen door.

Nu heeft men hier in huis een redelijk hoog ecozonnestraalhippiezuurdesemgehalte – schijnbaar zijn er ook mensen die geen traantje van geluk plengen als er een nieuw soort boon bij de groenteboer ligt? Heb ik gehoord? Onvoorstelbaar. Maar in ieder geval, dit zijn een aantal dingen die wij doen om zo efficient mogelijk zoveel mogelijk plantvoer weg te knagen. Misschien zit er iets bij dat handig voor je is.

1. Formules. Met afstand hetgeen wat het beste voor me werkt. Ik gebruik formules voor salade, voor soep, voor roerbakgerechten, voor vanalles, en daardoor kun je met minimale breinkracht onder veel omstandigheden snel iets klaarmaken.

Bijvoorbeeld: lunchsalade is altijd handje groene groenten + 2 handjes boon (wat er op dat moment maar in de koelkast staat) + 1x iets gekookts (wat er op dat moment maar in de koelkast staat) + 1/2 fruit + 1x iets knapperigs (bv paprika) + 1x iets nats (bv tomaat) + 4 eetlepels aan zaden, pitten, noten, en dat soort dingen – ook weer, wat er toevallig in huis staat.

Op deze manier kun je als het tijd is om salade te maken gewoon van iedere categorie iets uit de koelkast op het aanrecht plempen, alles in stukken snijden, in het bakje, in de koelkast, klaar. Dat maakt de mentale drempel ontzettend veel lager. En je hebt elke dag een andere salade, terwijl je altijd genoeg peulvruchten en groene zooi binnenkrijgt.

2. Voorbereiding. Zie hierboven ‘wat er op dat moment maar in de koelkast staat’ – als je bijvoorbeeld groente snijdt / kookt voor in een curry, doe wat extra’s voor de salades van morgen en overmorgen. Dan hoef je bij het maken van de lunchsalade alleen maar een bakje uit de koelkast te trekken. Even simpel als het klinkt – je moet het alleen wel even doen. Op dezelfde manier: als je woensdag macaroni eet en je maakt 2x zoveel saus, heb je vrijdag binnen 5 minuten een bak lasagna in de oven staan. Ideaal als je nog moet zingen die avond.

3. Gewenning. Ik maak elke avond de lunchsalades van de volgende dag. Als dan de bonen in de koelkast (bijna) op zijn: gelijk nieuwe bonen in de week. Dan kan ik die de dag erna uit m’n werk koken en kunnen ze die avond weer mee voor het avondeten en de lunchsalades. Ik ben nog niet zover dat we 100% zelfgebakken brood hebben, maar daar probeer ik eenzelfde systeem voor aan te wennen.

4. Afvalbakrecepten. Als het even kan doen we 1x per week alle boodschappen (gelukkig deel ik het huis met een ex-folderbezorger en hebben we van die enorme fietstassen). Dat betekent dat er aan het eind van de week wel wat verpieterende groente in de koelkast ligt. Dat is totaal geen probleem, want die kunnen allemaal in de linzensoep. Superlekker en je hebt voor drie dagen je eiwitten geregeld.

5. Weekends. Er zijn een aantal dingen die ik periodiek maak. Ik probeer om het weekend iets ‘vooruit’ te koken: seitan, hummus, falafel, bonenburgers, dat soort dingen. Zo fijn als je thuiskomt en TOTAAL geen zin hebt om te koken, dan kun je het gewoon uit de vriezer trekken.

Zo rollen wij! En jullie? :)

5 Responses to “Gewoontes en formules: from scratch in een noodvaart”

 1. Martine says:

  Als ik alleen woonde zou ik het ook ongeveer zo doen. Meneer Vegetus eet graag kant-en-klaar, en als hij twee dagen achter elkaar dezelfde peulvrucht in zijn eten heeft vind hij dat ook niet zo fijn. Sowieso is iedere dag ‘bonen’ eten niet zijn ding. Gelukkig houdt hij wel van seitan. Voor de lunch heeft hij meestal brood en maak ik voor mezelf formule-salade of ik eet een restje van de vorige dag. Voor het avondeten wisselen we af tussen bonengerechten en dingen zoals pasta met potjessaus. Ik bewaar de bonen in porties in de vriezer zodat ze langer goed blijven en we meer kunnen afwisselen.

 2. Luna says:

  Eerst en vooral: vet compliment voor je blog! Ik heb ‘m recent ontdekt via het forum van de NVV en heb al je posts verslonden. Wat kun jij heerlijk schrijven, je humor is een ware verademing. Je recepten klinken ook allemaal lekker, dus die probeer ik vast ook een keer uit. Ga door, ga door, ik kijk uit naar een volgend bericht.

  1. Handig, zo’n slaformule! Ga ik ook toepassen, dank voor de tip.
  2, 3 en 5 Doe ik ook zoveel mogelijk. In de weekends kook en bak ik vrij veel, dat gaat dan in porties in de vriezer zodat ik doordeweeks sneller klaar ben. ‘s Avonds maak ik braaf de lunch voor de volgende dag, ‘s morgens heb ik al genoeg tijd nodig om wakker te worden, laat staan lunch maken.
  4. Probeer ik zoveel mogelijk te doen maar lukt niet altijd tot mijn spijt. Al heb ik wel het potentieel van curries ontdekt – gooi er eender welke groenten in (nou ja bijna), een flinke dosis kruiden en smaakmakers, wat romigs en tadaah.

  • anna says:

   Dankjewel! Wat lief!

   Ik moet me er af en toe toe zetten om eens iets anders dan curry te koken, tegenwoordig. Het is zo makkelijk en zo lekker.

 3. Zo rollen wij grotendeels ook! Behalve dat ik nog steeds de routine van bonen weken en koken niet heb, die komen nog veelal uit blik bij ons. Maar je hebt me geinspireerd, ik zet NU bonen in de week :)

  • anna says:

   Dan verstop ik meteen het blikje van de boterbonen die vandaag door het eten gingen omdat ik was vergeten m’n bonen in de week te zetten :)

Leave a Reply