Formule Vega

Afgelopen zondag. Wij stoere roeivrouwen hadden net het ruige novemberweer getrotseerd (12 graden, zon, windkracht 2, vlak water, je kent het wel) en zaten (nog steeds stoer) aan de versgeperste sapjes en warme broodjes, toen we kwamen op het thema tijd.

Ach ja, tijd. En energie, natuurlijk. Een schaars goed waar wij door het kweken van blaren op de handen meer van proberen te krijgen (vraag me niet waarom).

De dag erna moest ik daaraan denken, toen ik moe en een beetje blegh uit m’n werk kwam en wel zin had in eten, maar niet in koken. Gelukkig hoeft dat niet altijd moeilijk te zijn, koken. Waarmee ik bedoel dat ik normaal op doordeweekse avonden natuurlijk vijf gangen van drie sterren fotogeniek godenvoer in elkaar draai met uitsluitend ingredienten die ik op weg naar huis in de berm heb geplukt, maar deze keer dus even niet.

Als je in een half uur, waarvan 20 minuten wazig uit het raam staren en 10 minuten wazig in een pan staren, een compleet schijf-van-vijf veganistisch maal op tafel wilt hebben, dan is het handig als je de volgende dingen in huis hebt:

 • Rijst. Onze rijst heeft 25 minuten nodig om gaar te worden.
 • Een zak of pak gemenge diepvriesgroenten. Zowel de Albert Heijn als de Lidl als de natuurwinkel hebben bio diepvriesgroenten. Kost geen drol (bij de Lidl dan).
 • Een lekker bouillonblokje, ik ga af en toe naar Marqt als ik toch in Amsterdam of Haarlem ben en koop dan een kilo Kallo bouillonblokjes.
 • Een pak tofu, met een smaakje mag ook.
 • Kikkoman sojasaus.
 • Drie dikke eetlepels pindakaas zonder nootjes.

Die zes dingen zijn genoeg, maar je mag natuurlijk zoveel gember, tauge, cassavechips, peper, knoflook, kruiden, gedroogde abrikozen, uien en pinda’s toevoegen als je zelf wilt, of andere dingen.

En dan:

MINUUT 1

Doe de rijst in de rijstkoker (of pannetje), vekruimel het bouillonblokje erboven, doe de diepvriesgroenten erbovenop, giet water erop tot 3 cm boven de rijst (ook wel bekend als ‘ongeveer een vingerkootje’), en zet de rijstkoker aan of de pan op het vuur.

Leg de tofu tussen 2 platte borden met iets zwaars erop (ik gebruikte een weckpot met wekende kidneybonen omdat ik mijn vega-cliché’s liefst op maandag al achter de rug heb). Als je tofu gerookt is of een smaakje heeft hoeft dat niet, die is al geperst.

MINUUT 2 tot MINUUT 19

Kijk wazig uit het raam.

MINUUT 20

Verhit een beetje olie in een koekenpan. Giet de tofu af en snijd ‘m in blokjes. Doe de tofu in de koekenpan.

MINUUT 21

Doe de pindakaas in een klein pannetje en zet op het vuur met een laagje water en een scheutje sojasaus.

MINUUT 22 tot MINUUT 24

Kijk wazig richting pannen.

MINUUT 25

Roer in de pindasaus. Doe een scheutje sojasaus bij de tofu en schep de blokjes om.

MINUUT 26

Kijk wazig. Roep tegen de tafeldekker dat ‘ie de tafel moet dekken en wel nu.

MINUUT 27 – MINUUT 29

Roer in de pindasaus. Besluit dat de tofublokjes omscheppen niet echt hoeft. (Ik houd van zachte tofu met 2 knapperige kantjes.) Tussendoor kun je nog wat extra wazig kijken, dat is een kwestie van smaak.

MINUUT 30

Schep de rijst + groenten goed om in de pan en daarna op de borden. Doe de tofu erbij en creativeer de pindasaus erover. Zet op tafel.

 

6 Responses to “Formule Vega”

 1. Martine says:

  Haha, hier komen de laatste tijd ook veel van dat soort maaltijden op tafel. Wist je dat je pasta ook op deze manier klaar kan maken? Als je er bonen en tomaat bij gooit heb je die twee extra pannen voor de saus en eiwitbron niet eens nodig. http://vegetus.nl/mexicaanse-one-pot-pasta-2/

  • anna says:

   Yoghurt erdoor, dat is leuk! Daar zou ik nooit aan gedacht hebben.

   Als de culi-goden even de andere kant op zouden willen kijken: ik eet voor ik aan de saus begin het liefst een half bordje pasta met niks. Heer-lijk. Deed ik als kind al, dus ik vermoed dat het niet meer te redden is. Dus ik zal het eens maken… met de pasta apart :)

 2. Martine says:

  Oh, ik zit steeds naar mijn eigen blog te linken in de comments… Sorry!

  Great minds think alike ofzo?

 3. Luna says:

  Martine! Die pasta staat in mijn tweede tabblad te wachten tot ik dit weekend tijd en zin heb om ‘m te maken. Hoe wist jij dat nu weer?

  Ennieweej: klinkt als weer een steengoed recept Anna (en ik heb weer hardop in een deuk gelegen wat mij vreemde blikken heeft opgeleverd – kan mij ‘t toch schelen). Maar 25 minuten om rijst te garen? Echt? Die van ons doet er een kwartiertje over…

 4. Martine says:

  Onze rijst moet ook 25 minuten. Snelkook zilvervlies wordt vaak zo droog. Niks voor mij ;-) Als de rest van het eten er ook ongeveer een half uur over doet, heeft het ook niet zo veel zin als de rijst sneller is.

Leave a Reply