Vive la France!

Wijn. Kaas. Vlees. Stokbrood. Vlees dat nog onethischer is dan gewoon vlees.

Dat is toch wel een beetje waar ik aan denk bij de Franse keuken.

Nou, dat hoeft dus niet, als je naar Parijs gaat.

Wij logeerden in de wijk Marais en wandelden elke dag door de Rue des Rosiers. Dat is onderdeel van de ‘Joodse Wijk’ – in mijn ervaring is dat buitengewoon handig, want in de koosjere keuken weten ze dondersgoed waar allemaal vlees of melk in zit (ei mag bij beide dus dat is altijd even opletten). En jawel, we zagen bij een klein eethuisje zowaar een bordje ‘falafel vegan’. Woehoe!

Verder is geen trip door culinair wonderland compleet zonder… euh… hamburgers? Die aten we bij http://hankburger.com/ , waar men niet alleen gewoon erg lekkere burgers serveert maar ook in alle opzichten regenboogecohipstervriendelijk is. Dat compenseert qua gevoel een beetje voor al die flessen water die je koopt omdat het kraanwater zo smerig smaakt (we deden natuurlijk wel grote flessen en die dan overgieten in onze doppers).

(Over doppers gesproken, die mag je dus niet mee het museum in, ook al zijn ze waarlijk Dutch Design. Ik zou het discriminatie of chauvinisme noemen, maar ze hadden ook een Van Gogh hangen.)

Omdat we krenterige Hollanders zijn en gewoon geen zin hebben om twee keer per dag opgeprikt in een restaurant te zitten lunchten we voornamelijk met stokbrood + hummus. Puntje van aandacht is wel dat in ongeveer de helft van de soorten hummus roomkaas zit, dus let op! Ik heb geinformeerd of dit genoeg reden is om Frankrijk uit de EU te laten knikkeren. Dat schijnt niet zo te zijn. Misschien maar beter ook want ooit moet dat EU-verbod op foie gras er toch eens komen.

MAAR over foie gras gesproken… neemt u even een momentje om de walging en het verdriet opzij te zetten… er is ook nog zoiets als ‘faux gras’. Veganistische foie gras. Dat hebben ze onder andere bij http://www.gentlegourmetcafe.com/ als voorgerecht. Dat kost dan 15 euro voor drie happen, en… het is het lekkerste dat ik ooit gegeten heb.

Het Gentle Gourmet Cafe is het waard om voor op en neer naar Parijs te gaan. Wel eerst reserveren. Wij kwamen op vrijdag vrolijk op de bonnefooi aanlopen en hebben toen maar gereserveerd voor zaterdag. Neem je omni mee en voer hem/haar de seitan bourgignon, leef je zelf uit met het mokka-toetje en de salade met drie soorten notenkaasjes. En die faux gras dus. Mijn IQ daalt live op dit moment 30 punten van de herinnering alleen al.

Meer Parijs-tips:

 • Zorg voor je eigen ontbijt. Een kop koffie met chocoladebroodje maar dan zonder chocoladebroodje is geen ontbijt namelijk.
 • Neem oordoppen mee voor in de Thalys, tenzij je kindergegil heel rustgevend vindt.
 • Ga naar het Musée d’Orsay.
 • In het penthouse-restaurant van het Centre Pompidou is de koffie even belachelijk duur als op andere populaire plekken (niet duurder, dus) en je krijgt er vier stuks serveerpersoneel in smoking en/of op angstaanjagend hoge hakken bij, waarvan er eentje alle stoelen op en tafels op een exact rechte lijn aan het zetten is. Ik denk eigenlijk dat het een conceptuele performance was.

 

3 Responses to “Vive la France!”

 1. Daniëlle says:

  Ik ga pas volgende zomer naar Parijs, maar de tips staan genoteerd. Dat van die hummus is stom. Wie doet daar nou roomkaas door?

  • anna says:

   Ja, het is onbegrijpelijk. Rare jongens, die Fransen. Aan de andere kant: ‘Nederlanders’ doen overal wei- of melkpoeder door, en dat doen de Fransen dan weer niet, dus ik ben bereid het ze te vergeven.

   • Luna says:

    Vandaag aan de kerstdis toevallig ook nog over gehad: waarom is dat toch? In de meest onnozele dingen moet wei- of melkpoeder. Of anders een ei, uiteraard. Je kan toch geen koekjes maken zonder ei? En cake natuurlijk al helemaal niet…

Leave a Reply