Waarom veganisme?

Er zijn verschillende redenen om veganistisch te gaan leven (wikipedia noemt er een paar). Persoonlijk was ik sinds mijn negende vegetariër omdat ik het een beetje raar idee vond om dieren dood te maken en hun vlees op te eten. Dat woog voor mij niet echt op tegen de smaak.

Ik ben overgegaan op veganisme om drie redenen: ten eerste heb ik een nogal vervelende auto-immuunziekte die vele malen beter te beheersen bleek zonder dierlijke eiwitten in mijn dieet. Dat vind ik eigenlijk al reden genoeg, maar volgens mijn artsen is dat voor veel mensen, zelfs die met rotziektes, nog geen motivatie.

Daarom ben ik erg blij dat je als veganist geen last hebt van het feit dat de helft van de kalfjes die koeien elk jaar moeten krijgen om melk te kunnen geven mannelijk zijn (en de helft van de kuikens die voorbestemd zijn tot broedkip zijn haantjes). Stieren en hanen zijn slechts zeer beperkt van nut in de melk- en eierenbusiness, dus wat gebeurt er met de rest? Juist.

En ten derde, maar zeker niet als laatste, vlees is in deze wereld een inefficient voedsel. In Nederland hebben we landbouw- en conserveringstechnieken waardoor er het hele jaar door genoeg plantaardig voedsel beschikbaar is. Dan is het wel erg onlogisch om soja te importeren uit landen waar honger heerst om dat aan onze dieren te voeren. Veganisme is beter voor mensen.

Vroeger vond ik dat niet iedereen veganist hoefde te worden, tegenwoordig ben ik daar wat radicaler in. Ik vind het apart dat we onze persoonlijke vrijheden op zoveel manieren gratis opgeven (van Facebook tot Verplichte Vrijwillige Tegenprestatie) maar dat zoveel mensen moord (ha!) en brand schreeuwen als iemand suggereert dat het toch wel lullig is voor dat voormalige varken waar je op kauwt. Om met de geweldige Jane Goodall te spreken:

“There isn’t a sharp line dividing humans from the rest of the animal kingdom. All the time, we find animals doing things that, in our arrogance, we thought was just human.”

In hoeverre je dwang/regulering toe zou mogen passen bij ongezond gedrag (voor mens en mensheid) is een vraag die het veganisme overstijgt. Ik vind het interessant en complex. In de tussentijd kook ik gewoon veel en lekker en hoop ik dat zowel veganisten als vegetariërs en omni’s af en toe mee komen genieten. Om die reden vind ik “het is gewoon lekker!” trouwens ook geen argument, al is het wel waar ;)